Πέντε διατροφικές συνήθειες για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου

Πέντε διατροφικές συνήθειες για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο άτομο μπορεί να ξεκινήσει τακτική γυμναστική και πρόγραμμα διατροφής και παρά το γεγονός ότι το ακολουθεί με πειθαρχία και αφοσίωση, δεν χάνει κιλά. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που συμβαίνει ίσως κρύβεται στον τρόπο που λειτουργεί ο μεταβολισμός.

Τι είναι ο μεταβολισμός;
Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία οι διάφορες τροφές που καταναλώνει ένας οργανισμός, διασπώνται σε μικρότερα μόρια και στοιχεία για να απορροφηθούν από τον οργανισμό και να εξυπηρετήσουν τις διάφορες ανάγκες του. Ο βασικός μεταβολισμός είναι η ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας.

Ο μεταβολισμός επηρεάζεται από την ηλικία, το φύλο, τον όγκο του σώματος, περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζει το άτομο, την ενδοκρινική λειτουργία, την φυσική δραστηριότητα, την κατάσταση υγείας, αλλά και ψυχολογικές καταστάσεις, όπως η παρουσία στρες. Υπάρχουν 5 διατροφικές συνήθειες, που θα ενισχύσουν τον μεταβολισμό σου. 

Κατανάλωσε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα και σνακ
Η κατανάλωση μιας πλούσιας πηγής πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα και σνακ, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καις σε κατάσταση ηρεμίας (καις περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας πρωτεΐνες), δίνοντας σημαντική ώθηση στο μεταβολισμό σου. Τα αυγά στο πρωινό, το γιαούρτι για ένα σνακ, τα edamame το απόγευμα, λίγος σολομός το βράδυ, είναι παραδείγματα για το πώς να ενσωματώσεις την πρωτεΐνη στη μέρα σου.

Μην αφήνεις πολλές ώρες να περάσουν χωρίς να φας
Ίσως από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Ο μεταβολισμός πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να μην «τεμπελιάζει». Για να συμβεί αυτό πρέπει να τρως περίπου ανά 3 ώρες. 3 βασικά γεύματα δηλαδή και 2 σνακ. Έτσι θα αρχίσει να καίει περισσότερες θερμίδες ο οργανισμός σου.

Μην τρως πολύ αργά τη νύχτα
Αν σου έρχονται λιγούρες το βράδυ και ανοίγεις το ψυγείο και τρως ό,τι έχει το ψυγείο, τότε σίγουρα έχεις μία κακή διατροφική συνήθεια. Το να τρως λίγο πριν τον ύπνο θα χαλάσει τον ύπνο στου και θα σου προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, καούρες, παλινδρόμηση κλπ. Το ιδανικό είναι να φας τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.

Επίλεξε spicy φαγητά
Η καψαϊκίνη είναι μια ένωση που βρίσκεται στις πιπεριές και είναι υπεύθυνη για την αίσθηση καψίματος, που μπορεί να νιώσεις μετά την κατανάλωση πικάντικων τροφών. Ενσωμάτωσε πιπεριές τσίλι στα πιάτα σου ή προσθέσε στα αγαπημένα σου γεύματα, καυτερή σάλτσα για να τονώσεις το μεταβολισμό σου.

Μείωσε το αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, κάτι που μπορεί να βλάψει τον μεταβολισμό. Επίσης αυξάνει την πιθανότητα αφυδάτωσης και επηρεάζει τη λειτουργία βασικών οργάνων, όπως το συκώτι. Πιες σπάνια αλκοόλ και απέφυγε ποτά που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Οι γυναίκες είναι καλύτερο να μην πίνουν περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες 2.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα