Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ρινικά σπρέϊ

Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ρινικά σπρέϊ

Ο Θανάσης Πασσάς, ραδιοφωνικός παραγωγός και η Μαρία Γιοπάνου, ωτορινολαρυγγολόγος - χειρουργός κεφαλής και τραχήλου μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το πότε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ρινικά σπρέϊ.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός ανέφερε αρχικά ότι τηρεί κριτική στάση απέναντι στη χρήση φαρμάκων συνολικά.

Η Μαρία Γιοπάνου ανέφερε αρχικά πού οφείλεται η αύξηση που έχει παρατηρηθεί στη χρήση των ρινικών σπρέϊ: «Έχει να κάνει και με γενετικούς παράγοντες και με το περιβάλλον».

Παράλληλα, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των αλλεργιών, που ακόμα δεν έχει ανιχνευθεί ποια είναι η αιτία που τις «πυροδοτεί», πρόσθεσε η ιατρός.

«Πρώτα απ’ όλα υπάρχει πρόβλημα λειτουργικότητας», σημείωσε η κα. Γιοπάνου και πρόσθεσε «ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα δεν έχει ποιότητα ζωής».

Και συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα όταν κάποιος δέχεται συνεχώς τέτοιους παράγοντες στην μύτη, προκαλεί  βλάβη στο ύφασμα της μύτης, δηλαδή στο βλεννογόνο. Αυτό περνώντας ο καιρός αρχίζει και δημιουργεί οίδημα στην μύτη με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να μην μπορεί καθόλου να πάρει ανάσα. Σε αυτό το σημείο αναγκαζόμαστε – πολλές φορές – να επέμβουμε μέχρι και χειρουργικά».

Ο Θανάσης Πασσάς σε αυτό το σημείο μοιράστηκε τι κάνει ο ίδιος όταν η μύτη του έχει βουλώσει κι όπως είπε ο ίδιος: «έχω ένα παλιό κόλπο της γιαγιάς μου που πάντα πιάνει: κατσαρόλα με ατμό και μέσα χαμομήλι, κάθομαι με πετσέτα κι ανοίγουν όλα».

«Τα ρινικά σπρέϊ που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το όριό τους είναι 7 – 10 ημέρες», ξεκαθάρισε η ωτορινολαρυγγολόγος.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα