Τα καλύτερα και τα χειρότερα γλυκαντικά για την υγεία

Τα καλύτερα και τα χειρότερα γλυκαντικά για την υγεία

Τα γλυκαντικά αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής.. Στην πραγματικότητα, μπορεί να ψάξετε στο ντουλάπι σας και να βρείτε πολλά γλυκαντικά που έχετε χρησιμοποιήσει τους τελευταίους μήνες. Σίγουρα, όλα προσθέτουν γλυκύτητα στο φαγητό ή το ποτό σας, αλλά ορισμένα γλυκαντικά μπορεί επίσης να έχουν  κινδύνους εάν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα πιο υγιεινά γλυκαντικά, καθώς και αυτά που θέλετε να αποφύγετε, αναφέρει η διαιτολόγος, Melissa Rifkin, MS, RDN, CDN.

Τα γλυκαντικά στα ράφια των παντοπωλείων, μπορεί να εξακολουθούν να είναι μερικές από τις πιο κοινές επιλογές, αλλά επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν επιλογές με χαμηλότερες θερμίδες, η αγορά εναλλακτικών προϊόντων ζάχαρης

Φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα

Η καλύτερη επιλογή για την πρόσληψη ζάχαρης είναι φυσικά τα φρούτα, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε στις σάλτσες, τα γιαούρτια ή τα ροφήματά σας. «Τα φρούτα δεν περιέχουν ελάχιστε θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά. Δοκιμάστε τα σε γιαούρτι, smoothies ή προσθέστε τα στο πρωινό σας, μαζί με το γάλα και τη βρώμη», λέει η Rifkin.

Γλυκαντικό από το φυτό στέβια

Η στέβια, σε όλες τις μορφές της, περιέχει ελάχιστες θερμίδες, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι πρόκειται για ένα φυτικό προϊόν -εν αντιθέσει με την ασπαρτάμη και άλλες ουσίες που είναι τεχνητές.

Ένας ακόμα λόγος που το γλυκαντικό αυτό είναι τόσο δημοφιλές ανάμεσα στους διαιτολόγους, προσθέτει η Rifkin, είναι πως αποτελεί σαφώς καλύτερη για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη σε σχέση με τη συμβατική ζάχαρη, αφού «δεν ανεβάζει τόσο απότομα τη γλυκόζη στο αίμα».

Φυσικά σάκχαρα

Τρόφιμα όπως είναι το ωμό μέλι, το νέκταρ αγαύης, το σιρόπι σφενδάμου ή η ανεπεξέργαστη ζάχαρη μας δίνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, εντούτοις είναι υψηλά σε θερμίδες.

Σιρόπι σφενδάμου 

Το σιρόπι σφένδαμου είναι ένα παχύρρευστο υγρό, που παράγεται από το σάκχαρο του σφενδάμου. Περιέχει μια μικρή ποσότητα μετάλλων, όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις όπως λιγνάνες και κουμαρίνες, που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.

Παρά το γεγονός ότι έχει κάποια ευεργετικά, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, το σιρόπι σφενδάμου εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό σε ζάχαρη. Έχει ελαφρώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, από την κανονική ζάχαρη, αλλά όπως κάθε γλυκαντικό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. «Μην καταναλώνετε πάνω από 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού τη μέρα», τονίζει η Rifkin.

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Η κλασική ζάχαρη προκαλεί φλεγμονές, ανοίγει την όρεξη, περιέχει πολλές θερμίδες αλλά καθόλου θρεπτικά συστατικά και δυστυχώς κρύβεται σε πολλά τρόφιμα.

«Οι περισσότερες μπάρες δημητριακών, τα γιαούρτια και τα δημητριακά περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρης (μια κουταλιά της σούπας) ανά μερίδα. Πολλά σακχαρούχα αναψυκτικά περιέχουν περίπου 40 γραμμάρια ανά μερίδα», επισημαίνει η Rifkin. Η κατανάλωση ζάχαρης παίζει βασικό ρόλο στην επιδημία παχυσαρκίας που αντιμετωπίζουμε», καταλήγει η διαιτολόγος.

Πηγή: healthstories.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα