5 τροφές για να αντιμετωπίσεις άμεσα τη δυσκοιλιότητα

5 τροφές για να αντιμετωπίσεις άμεσα τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια πάθηση, που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά δυσάρεστων συνεπειών για την υγεία.

Τα κυριότερα αίτια της δυσκοιλιότητας είναι η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή, η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, η παράβλεψη της επιθυμίας για τουαλέτα, το άγχος, τα ταξίδια και γενικότερα η αλλαγή των εντερικών συνηθειών, η καθιστική ζωή, αλλά και η έλλειψη συστηματικής, φυσικής δραστηριότητας.

Επίσης η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι συνέπεια παθήσεων και καταστάσεων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η εγκυμοσύνη και η χρήση φαρμάκων. Ο τύπος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν δυσκοιλιότητα μόνο σπάνια, ενώ για άλλους είναι μια χρόνια πάθηση. Παρακάτω θα βρεις 5 τροφές που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες κατατάσσονται μεταξύ των πλουσιότερων σε αντιοξειδωτικά λαχανικά. Οι αγκινάρες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα υψηλή σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και K, περιέχει επίσης σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Οι αγκινάρες είναι μια μεγάλη πηγή ινών, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιές το πεπτικό σας σύστημα, προωθώντας τα φιλικά βακτήρια του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων του εντέρου και ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια. Οι αγκινάρες περιέχουν ινουλίνη, έναν τύπο ίνας που λειτουργεί ως πρεβιοτικό.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ένα από τα διασημότερα τρόφιμα κατά της δυσκοιλιότητας. Πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το έντερο να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία. Επίσης, περιέχουν σορβιτόλη και άλλα φυσικά σάκχαρα που λειτουργούν ως καθαρτικά για τον οργανισμό.

Γλυκοπατάτες VS δυσκοιλιότητα

Οι γλυκοπατάτες ωφελούν το πεπτικό σου: ένα φλιτζάνι γλυκοπατάτες προσφέρει 4 γραμμάρια ινών, καθώς και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Α, η οποία κρατά τα μάτια, τα δόντια και το δέρμα υγιή.

Αχλάδια

Το αχλάδι αποτελεί εξαιρετική επιλογή φρούτου για άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Λόγω των φυτικών ινών μπορεί μάλιστα να επιφέρει σημαντική βελτίωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης. Έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τρόφιμα ολικής άλεσης για τη δυσκοιλιότητα

Μία ακόμη κατηγορία τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης. Αντικατάστησε, λοιπόν, το λευκό ψωμί με μαύρο και τα λευκά μακαρόνια με ολικής και θα δεις την υγεία του εντέρου σου να βελτιώνεται και τη δυσκοιλιότητα να γίνεται παρελθόν.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα