Πέντε τροφές που πρέπει να αποφύγεις πριν τον ύπνο

Πέντε τροφές που πρέπει να αποφύγεις πριν τον ύπνο

Αν υπάρχει κάτι που έχει μεγάλη σημασία για την σωματική και ψυχική σου υγεία, αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ο ύπνος. Από πολύ μικρή ηλικία μας έλεγαν οι γονείς μας «Πήγαινε νωρίς για ύπνο, για να ξυπνήσεις το πρωί», προκειμένου να συμπληρώσουμε τις απαραίτητες ώρες ύπνου και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε την επόμενη μέρα.

Ένας καλός ύπνος όμως, δεν είναι για όλους μία εύκολη υπόθεση. Ο σωστός ύπνος απαιτεί μία αυστηρή ρουτίνα και πειθαρχία, τόσο στην ώρα που θα ορίσεις να κοιμάσαι – ώστε να συμπληρώνεις 8 ώρες ύπνου – όσο και στις τροφές που θα καταναλώνεις πριν. Ορισμένες τροφές πριν τον ύπνο, διαταράσσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επηρεάζουν το νευρικό σου σύστημα και δυσκολεύουν την πέψη, με αποτέλεσμα να γίνονται εμπόδιο στην αποστολή σου, που είναι να κοιμηθείς «σαν πουλάκι».

5 τροφές που πρέπει να αποφύγεις πριν τον ύπνο

Τηγανητές πατάτες

Εξαιτίας των λιπαρών που έχουν, θα δυσκολευτείς να τις χωνέψεις, με αποτέλεσμα να στριφογυρνάς το βράδυ και να είσαι ανήσυχη/-ος.

Εσπεριδοειδή

Αυτό μπορεί να μην το περίμενες, δεδομένου ότι μιλάμε για φρούτο. Και όμως, δεν είναι όλες οι τροφές για όλες τις ώρες, ακόμα και όσες θεωρούνται υγιεινές. Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, έχουν βιταμίνη C. Η οξύτητα τους ωστόσο, είναι ένα έναυσμα παλινδρόμησης οξέος. Αν θες να απολαύσεις ένα φρούτο το βράδυ, προτίμησε τα κεράσια. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να προωθήσουν τον καλύτερο ύπνο.

Ενεργειακά ποτά

Λόγω των συνθετικών διεγερτικών συστατικών που εμπεριέχουν, τα καθιστούν αντίπαλο του ήρεμου ύπνου. Αν θες να καταναλώσεις ένα ενεργειακό ποτό, οφείλεις να το κάνεις ιδανικά 8 ώρες πριν τον ύπνο.

Ζαχαρωτά

Όταν καταναλώνεις αρκετή ποσότητα ζάχαρης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη (ορμόνη που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα). Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τόσο περισσότερη ινσουλίνη παράγεται. Η αρχική απότομη αύξηση της ινσουλίνης αυξάνει την ενέργειά σου, όμως μετά από λίγο η ενέργεια σου μειώνεται. Αυτές οι αυξομειώσεις της ενέργειας, σε κάνουν να μην μπορείς να κοιμηθείς.

Καφές

Είναι γνωστή η διεγερτική δράση του καφέ, οι περισσότεροι όμως αγνοούν πόσο διεγερτική είναι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης εντός διαστήματος 6 ωρών πριν ξαπλώσεις, μικραίνει τη διάρκεια του ύπνου κατά τουλάχιστον μία ώρα, ενώ αλλοιώνει και την ποιότητά του.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα