Μπορείς πραγματικά να χάσεις 7 κιλά σε 7 ημέρες;

Μπορείς πραγματικά να χάσεις 7 κιλά σε 7 ημέρες;

Σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν αν λειτουργούν αυτού του είδους οι διαίτες, υπάρχουν απαντήσεις.

Σύμφωνα με το jenny.gr, έτσι βλέπουν οι περισσότεροι την απώλεια βάρους: Θέλουν να χάσουν όλα τα κιλά, αμέσως τώρα. Αυτό το μήνυμα αντηχεί σχεδόν παντού, από τα περιοδικά μέχρι το διαδίκτυο. Οι συνήθεις τακτικές μάρκετινγκ περιλαμβάνουν την απώλεια 7 κιλών σε 7 ημέρες ή την υπόσχεση να υιοθετήσετε το «ένα παράξενο κόλπο» για να χάσετε 30 κιλά σε ένα μήνα. Όμως υπάρχει αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε.

Μπορείτε πραγματικά να χάσετε 7 κιλά σε 7 μέρες;

Κι όμως υπάρχει πιθανότητα να δείτε το βάρος σας να μειώνεται κατά 7 κιλά, αλλά είναι όλο λίπος; Σε καμία περίπτωση. Σας παραπλανούν ένα σωρό τσαρλατάνοι που δεν ντρέπονται. Αυτές οι ακραίες δίαιτες αναγκάζουν το σώμα σας να χάσει νερό, κάτι που οδηγεί σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, το νερό μπορεί να κάνει το βάρος ενός ατόμου να κυμαίνεται μεταξύ 2-4 κιλά την ημέρα. Οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν γρήγορη απώλεια βάρους στην αρχή, αλλά σχεδόν πάντα θα τα κερδίσουν όλα πίσω.

Χάσατε λίπος ή ήταν απλώς βάρος νερού;

Ένα από τα πιο απογοητευτικά σημεία οποιουδήποτε ταξιδιού απώλειας βάρους είναι ότι η επιτυχία δεν είναι γραμμική και οι αλλαγές στη ζυγαριά δεν σχετίζονται πάντα με απώλεια ή αύξηση λίπους. Αντί να βλέπετε μια σταθερή πτώση του βάρους κάθε μέρα, είναι πιθανό να συναντήσετε μέρες όπου ξαφνικά παίρνετε βάρος ακόμα κι αν τρώτε ισορροπημένα και ασκείστε.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πώς το σώμα σας αποθηκεύει την ενέργεια των υδατανθράκων, ένα μόριο που ονομάζεται γλυκογόνο. Για κάθε 1 γραμμάριο γλυκογόνου στον μυϊκό ιστό και στο συκώτι σας, υπάρχουν περίπου 3 γραμμάρια νερού συνδεδεμένα σε αυτό. Ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 600 με 800 γραμμάρια γλυκογόνου αποθηκευμένα στο σώμα του.

Και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρκετά το βάρος σας. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε 700 γραμμάρια γλυκογόνου αποθηκευμένα στο σώμα σας. Αυτό σημαίνει ότι έχετε 2100 γραμμάρια νερού συνδεδεμένα σε αυτό και το γλυκογόνο συν το νερό είναι συνολικά 2800 γραμμάρια ή 2,8 κιλά.

Καθώς οι υδατάνθρακες μειώνονται, είτε σκόπιμα ως μέρος μιας δίαιτας, είτε ως αποτέλεσμα απλώς μείωσης των θερμίδων γενικά, η ποσότητα της ινσουλίνης που παράγει το σώμα σας θα μειωθεί. Όταν πέσει η ορμόνη ινσουλίνη, οι νεφροί θα διώξουν το αλάτι από το σώμα σας και το νερό θα ακολουθήσει. Η πτώση των επιπέδων ινσουλίνης, σε συνδυασμό με την καύση των αποθεμάτων γλυκογόνου σας, μπορεί να σας κάνει να ουρήσετε πολλά κιλά νερού την πρώτη εβδομάδα της δίαιτάς σας.

Έτσι, παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι το «κόψιμο των υδατανθράκων», η «αποτοξίνωση» ή προκαλεί ταχεία απώλεια βάρους, είναι στην πραγματικότητα απλώς η βιοχημεία που μειώνει το βάρος του νερού.

Οι περισσότερες ακραίες δίαιτες που υπόσχονται ότι θα χάσετε 7 κιλά σε 7 ημέρες χρησιμοποιούν το βάρος του νερού προς όφελός τους, όταν κάνουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Θυμηθείτε, μια ταχεία πτώση των θερμίδων αναγκάζει το σώμα σας να χρησιμοποιεί γλυκογόνο και αυτό σημαίνει ότι τα μόρια του νερού που είναι συνδεδεμένα με αυτό φεύγουν. Μόλις όμως αναπληρώσετε τα αποθέματα γλυκογόνου σας (κάτι που το σώμα θα κάνει πάντα μόλις έχει την ευκαιρία) αυτά τα 7 κιλά επανέρχονται. 

Εάν θέλετε να χάσετε λίπος και να διατηρήσετε αυτή την απώλεια μακροπρόθεσμα, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια ελεγχόμενη και βιώσιμη προσέγγιση. Αυτό σημαίνει ότι θα εξετάζετε την πρόοδό σας στο χρονικό πλαίσιο μηνών, όχι εβδομάδων.

Η βέλτιστη υγεία και η φυσική κατάσταση δεν επιτυγχάνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν χρειάζεται να βιάζεστε και να προσπαθείτε να χάσετε 7 κιλά σε 7 ημέρες, γιατί το μόνο που καταφέρνετε κάνοντάς το είναι να κάνετε τον εαυτό σας δυστυχισμένο για μια εβδομάδα και να συντρίψετε την αυτοπεποίθησή σας, όταν καταλήξετε να τα ξαναπάρετε όλα μετά από ένα ή δύο ημέρες.

Απελευθερωθείτε από τις δίαιτες που επιβάλλουν «γρήγορα» προγράμματα απώλειας βάρους, και αποδεχτείτε την πραγματικότητα, ότι δηλαδή αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία… στη συνέχεια αγαπήστε το σώμα σας και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα