Μανιτάρια: Κι όμως, μειώνουν τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους

Μανιτάρια: Κι όμως, μειώνουν τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους

Eρευνητές του National University of Singapore, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μανιταριών περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης κατά 50%

Οι ερευνητές ακολούθησαν τον τρόπο ζωής και τη διατροφή 663 Κινέζων άνω των 60 ετών. Σε διάστημα 6 ετών, ανακάλυψαν σχέση μεταξύ λιγότερων πιθανοτήτων εμφάνισης ελαφράς νοητικής εξασθένησης και της κατανάλωσης μανιταριών.

Περίπου 9 στους 100 ανθρώπους που κατανάλωναν περισσότερες από 2 μερίδες μανιταριών την εβδομάδα διαγνώστηκαν με ελαφρά νοητική εξασθένηση. Συγκριτικά, 19 από τους 100 που έτρωγαν λιγότερες από μια μερίδα την εβδομάδα είχαν την πάθηση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα στοιχεία στηρίζουν τον πιθανό ρόλο των μανιταριών και των βιοενεργών ουσιών στην καθυστέρηση της νευροεκφύλισης.

Ο ερευνητής Irwin Cheah, δήλωσε ότι η μειωμένη εμφάνιση ελαφράς νοητικής εξασθένησης σε όσους καταναλώνουν μανιτάρια θα μπορούσε να οφείλεται στην ουσία εργοθειονεΐνη.

Πρόκειται για αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ουσία την οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν μόνοι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.

Μανιτάρια: Διατροφική αξία

Το μανιτάρι είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε πρωτείνες και αντιοξειδωτικά. Περίπου τα 100γρ αποδίδουν 22 θερμίδες.

Η μειωμένη θερμιδική αξία οφείλεται στο γεγονός ότι το 95% του βάρους αποτελείται από νερό, ενώ είναι φτωχό σε λίπος και υδατάνθρακες.

Τα μανιτάρια αποτελούν βασική τροφή για τους χορτοφάγους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν πρωτείνες κρέατος. Επίσης μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας καθώς οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι ψηλής βιολογικής αξίας. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την επανόρθωση των ιστών.

Επιπλέον, η παρουσία τους συμβάλλει στο σχηματισμό των ενζύμων, των ορμονών, των αντισωμάτων, των νουκλεϊκών οξέων και την πραγματοποίηση μιας σειράς λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα μανιτάρια, είναι πλούσια σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που λείπει από τα δημητριακά. Έτσι για παράδειγμα, συνδυάζοντας το ρύζι ή τα μακαρόνια με μανιτάρια έχουμε ένα πιάτο με μεγάλη πρωτεϊνική αξία.

Οι χορτοφάγοι πρέπει να σημειώσουν ότι ο συνδυασμός μιας πλήρους πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης με μια μη πλήρη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της συνολικής βιολογικής αξίας της παρεχόμενης πρωτεΐνης. ‘Έτσι, ένα ριζότο με μανιτάρια και λίγο γιαούρτι ή μια μακαρονάδα με σάλτσα και τυρί δίνει ένα πιάτο με πρωτεΐνη βιολογικής αξίας σχεδόν ίσης με αυτή του κρέατος.

Σύμφωνα με έρευνες, τα μανιτάρια περιέχουν ουσίες που συμβάλλουν στην πρόληψη και θεραπεία σοβαρών παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα: Έρευνες έδειξαν ότι:

  • Τα μανιτάρια βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου.
  • Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) που περιέχεται στα μανιτάρια μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες.
  • Τρόφιμα πλούσια σε νιασίνη (βιταμίνη Β3) προφυλάσσουν από τη νόσο του Alzheimer’s, αλλά και άλλα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία.
  • Οι γυναίκες που τρώνε άφθονα μανιτάρια και πίνουν πράσινο τσάι στα πλαίσια της διατροφής τους μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer. Η πρόσληψη φυλικού οξέους δια μέσου της τροφής (περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μανιτάρια, τα φρούτα, τα καρύδια και τα όσπρια) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 16% και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 24%, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Πρόσφατα έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, έδειξαν ότι ακόμη και το γνωστό σε όλους μας άσπρο μανιτάρι που παράγεται σε καλλιέργειες και αγοράζουμε σε υπεραγορές ή αλλού, μπορεί να έχει ρόλο στην πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα, ουσία που περιέχεται στο εν λόγω άσπρο μανιτάρι, βρέθηκε ότι μπορεί να καταστέλλει σε καλλιέργειες τον πολλαπλασιασμό κυττάρων του μαστού. Η ουσία αυτή (ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της αρωματάσης) μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων που είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα