Μπύρα: Αυτό το όργανο επηρεάζεται περισσότερο

Μπύρα: Αυτό το όργανο επηρεάζεται περισσότερο

Η επικεφαλής του γαστρεντερολογικού τμήματος, γαστρεντερολόγος, Olga Dorovskaya, υπενθυμίζει την ύπαρξη ηπατοτοξικών δόσεων αλκοόλ – προκαλούν ηπατικές ασθένειες. Ειδικότερα, αλκοολική ηπατοπάθεια – αλκοολική ηπατίτιδα, στο μέλλον με πιθανή μετατροπή σε κίρρωση του ήπατος.

Αυτές οι τοξικές δόσεις είναι διαφορετικές για άνδρες και γυναίκες. Για τους πρώτους, αυτό είναι 60-80 γραμμάρια καθαρής αιθανόλης την ημέρα, δηλαδή από 800 χιλιοστόλιτρα μπύρας.

Στις γυναίκες, αυτές οι τιμές είναι διπλάσιες, επομένως ακόμη και ένα μπουκάλι μπύρας με όγκο 500 χιλιοστόλιτρων, εάν καταναλώνεται τακτικά, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικές παθήσεις. Και στο κάτω κάτω, σπάνια πίνει κανείς μπύρα ακριβώς έτσι: την κάνουν συνήθως με διάφορα ορεκτικά – κράκερ, φιστίκια κ.λπ.

Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο, η υπερθερμιδική περιεκτικότητα τέτοιων τροφών πλούσιων σε νάτριο οδηγεί σε παχυσαρκία και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποιο όργανο υποφέρει εκτός από το συκώτι;

Η γαστρεντερολόγος Natalia Shinkareva σημειώνει ότι η μπύρα είναι ένα ποτό χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, αλλά δεν είναι λιγότερο επιβλαβές από το κρασί ή τη βότκα, για παράδειγμα:

Αρχικά, ας θυμηθούμε τι περιλαμβάνεται στη σύνθεσή του – νερό, βύνη, μαγιά και λυκίσκο. Καθώς και αιθυλική αλκοόλη (3-6, και μερικές φορές 6-8%), τοξίνες και άλατα βαρέων μετάλλων. Είναι αυτές οι ουσίες που είναι επιβλαβείς. 

Η καταστροφική επίδραση επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό: οι μεταβολικές διεργασίες, τα ορμονικά επίπεδα διαταράσσονται, η εμφάνιση αλλάζει. Με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσεται ψυχολογική και σωματική εξάρτηση. Το στομάχι δέχεται το πρώτο χτύπημα.

Η μπύρα ερεθίζει τους βλεννογόνους

Η συχνή χρήση του οδηγεί σε γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος και διαταραχή. Η πέψη γίνεται λανθασμένη και, κατά συνέπεια, οι χρήσιμες ουσίες από τα τρόφιμα δεν απορροφώνται πλήρως. Υπάρχουν παράπονα για πόνο και βάρος στην κοιλιά, πικρία στο στόμα, καούρα.

Η κατανάλωση μπύρας επηρεάζει επίσης το συκώτι – είναι το φίλτρο αποτοξίνωσης μας που απορροφά όλες τις τοξίνες. Η αιθυλική αλκοόλη προκαλεί ηπατίτιδα, κίρρωση και καρκίνο. Στο αρχικό στάδιο, η πρόσληψη μπύρας οδηγεί σε μεγέθυνση και φλεγμονή του οργάνου. Το συκώτι παύει να εκτελεί πλήρως την αντιτοξική λειτουργία, λόγω της οποίας υποφέρει ολόκληρο το σώμα.

Αν κάποιος συνεχίσει να πίνει μπύρα σε απεριόριστες ποσότητες, τότε αναπτύσσεται αλκοολική ηπατίτιδα, η οποία μπορεί να είναι ασυμπτωματική μέχρι την εμφάνιση επιπλοκών, εξηγεί αναλυτικότερα ο γαστρεντερολόγος.

Η αιθυλική αλκοόλη, που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί αγγειοδιαστολή – ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται.

Η μπύρα έχει διουρητική δράση:

Η αυξημένη ούρηση δεν οφείλεται στην είσοδο υγρών στο σώμα, αλλά στον ερεθισμό του νεφρικού ιστού. Ως αποτέλεσμα, η ικανότητα διήθησης των νεφρών είναι μειωμένη. Ταυτόχρονα με επιβλαβείς ουσίες, το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο και άλλα ιχνοστοιχεία ξεπλένονται.

Εάν το συνεχές φορτίο των νεφρών συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της λειτουργίας τους, βλάβη στα νεφρικά αγγεία, αιμορραγίες και ακόμη και καρδιακή προσβολή του οργάνου.

Υπό την επήρεια της κατανάλωσης μπύρας και η κατάχρησή της οδηγούν στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Ως αποτέλεσμα, η εγκεφαλική δραστηριότητα επιδεινώνεται, εμφανίζονται κενά μνήμης και μειώνονται οι πνευματικές ικανότητες.

Η τακτική κατανάλωση μπύρας οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία:

Στους άνδρες, η παραγωγή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης μειώνεται, η «κοιλιά της μπύρας» μεγαλώνει και αναπτύσσεται η παχυσαρκία. Η κατάσταση του νευρικού συστήματος υποφέρει επίσης: η μνήμη επιδεινώνεται, οι πονοκέφαλοι ενοχλούν, η διάθεση γίνεται ασταθής, εμφανίζεται ευερεθιστότητα και κόπωση.

Όταν τα φυτοοιστρογόνα εισέρχονται στο γυναικείο σώμα, αρχίζουν να λειτουργούν ως αντισυλληπτικά, μειώνοντας την παραγωγή της FSH, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την παραγωγή των ορμονών του θηλυκού φύλου, την ωρίμανση του ωαρίου. Ως αποτέλεσμα, οι φωνές των γυναικών γίνονται πιο σκληρές, οι τρίχες στο πρόσωπο μεγαλώνουν και τα μουστάκια εμφανίζονται.

 Πηγή: kipos.firenews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα