Υψηλή χοληστερίνη: Οι φυσικές μέθοδοι για να την μειώσετε

Υψηλή χοληστερίνη: Οι φυσικές μέθοδοι για να την μειώσετε

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία, που παράγεται από το συκώτι και βρίσκεται στο αίμα. Χρησιμοποιείται από το σώμα για την παραγωγή βιταμίνης D, ορμονών και άλλων ουσιών που συμβάλλουν στην αφομοίωση των τροφών. Ενώ το σώμα σας παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεται, μπορείτε να λάβετε πρόσθετη από ζωικές πηγές όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ως αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης αυτών των τροφών, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε υψηλή χοληστερίνη.

Όταν ξεπερνά τα υγιή επίπεδα μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών ιατρικών επιπλοκών, όπως το εγκεφαλικό και η καρδιακή προσβολή. Γενικά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την υψηλή χοληστερίνη ενσωματώνοντας υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά σας, όπως η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η επιλογή πιο υγιεινών και φρέσκων τροφών.

Υψηλή χοληστερίνη VS διατροφής
Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τις διατροφικές αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε για να μειώσετε την υψηλή χοληστερίνη. Το διατροφικό πλάνο που μπορεί να σας βοηθήσει να τα καταφέρετε περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ψάρι, φασόλια, άπαχο κρέας και δημητριακά ολικής άλεσης.

Η δίαιτα DASH μπορεί επίσης να σας ωφελήσει. Το DASH είναι ένα αρκτικόλεξο που σημαίνει (στα αγγλικά) διατροφικές προσεγγίσεις για τη μείωση της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση). Αυτή η δίαιτα επικεντρώνεται στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, πρωτεΐνες, ασβέστιο και φυτικές ίνες ενώ είναι χαμηλή σε άλατα και κορεσμένα λιπαρά.

Σε επιστημονική ανασκόπηση για την επίδραση της δίαιτας DASH, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Ποιος τύπος γυμναστικής την «ρίχνει»;
Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής χοληστερίνης. Εάν όμως, βάλετε την γυμναστική στην καθημερινότητά σας μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε την χοληστερίνη σε υγιές εύρος. Σύμφωνα με την American Heart Association, οι ενήλικες θα πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σε αερόβια άσκηση μέτριας έντασης.

Μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης και την εξοικείωση με την γυμναστική, περιλαμβάνουν περπάτημα, πεζοπορία, ποδηλασία, κολύμπι, χορός, yoga.

Θυμηθείτε ότι το σημαντικό είναι να βρείτε έναν συνδυασμό δραστηριοτήτων που σας αρέσει να κάνετε ώστε να παραμένετε ενεργοί κάθε μέρα της εβδομάδας.

Λιγότερο στρες
Επιστημονική μελέτη δημοσιευμένη στο Medicine, αναφέρει ότι το ψυχολογικό στρες συσχετίστηκε με υψηλότερη LDL (ή «κακή») χοληστερόλη και χαμηλότερη HDL (ή «καλή») χοληστερόλη.

Ενώ το άγχος είναι μέρος της καθημερινής ζωής, το υπερβολικό άγχος ή το αίσθημα αδυναμίας να διαχειριστείτε σωστά τους στρεσογόνους παράγοντες μπορεί να μειώσει την ποιότητα της ζωής σας και να εμποδίσει τη συναισθηματική σας ευεξία.

Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να εντοπίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες στην καθημερινότητά σας και να βρείτε τρόπους για να τους διαχειρίζεστε.

*Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν σας βοηθούν να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή για να τα καταφέρετε.

vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα