Λίπος στο συκώτι: Επιστημονικοί τρόποι να το μειώσετε – Χωρίς αποτοξίνωση

Λίπος στο συκώτι: Επιστημονικοί τρόποι να το μειώσετε – Χωρίς αποτοξίνωση

Το συκώτι επιτελεί όλες τις βιοχημικές λειτουργίες για την αποτοξίνωση και τον μεταβολισμό του οργανισμού. Δείτε πώς να το διατηρήσετε υγιές, χωρίς detox.

Το συκώτι σας είναι υπεύθυνο για την αποβολή κάθε ουσιών, όπως το αλκοόλ, τα φυτοφάρμακα και τα φάρμακα. Υποφέρει όταν τρώτε υπερβολικά, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει στρεσογόνους παράγοντες, δηλαδή την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και την υψηλή χοληστερόλη. Μάλιστα στην Ελλάδα περίπου 4 στα 10 άτομα παρουσιάζουν λίπος στο συκώτι ή λιπώδη διήθηση στο ήπαρ, με το ποσοστό να αυξάνεται διαρκώς.

Συνήθως το λίπος στο συκώτι αποτελεί τυχαίο εύρημα, καθώς η λιπώδης διήθηση παραμένει στις περισσότερες περιπτώσεις ασυμπτωματική. Αυτό το όργανο κάνει πολλά για εσάς. Ξεπληρώστε του τη χάρη με αυτές τις διορθωτικές κινήσεις.

1. Καταναλώνετε περισσότερα λαχανικά—ειδικά σταυρανθή
Το κουνουπίδι και άλλα σταυρανθή – όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το μπρόκολο – είναι ισχυρές πηγές σουλφοραφανών, αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην ενεργοποίηση των φυσικών διαδικασιών αποτοξίνωσης του ήπατος.

Μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition εξέτασε την κατανάλωση μπρόκολου και τον αντίκτυπό του στον ανθρώπινο οργανισμό, στα επίπεδα των χημικών ουσιών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα (μια χώρα φημισμένη για την αιθαλομίχλη της). Όσοι κατανάλωναν το ισοδύναμο ενός φλιτζανιού αυτού του λαχανικού για 10 ημέρες, απόβαλαν 63% περισσότερο τη ρύπανση του βενζολίου από εκείνους που δεν το πήραν. Η σουλφοραφάνη φαίνεται να ενισχύει τα επίπεδα των ενζύμων που απαιτούνται για το ήπαρ για την εξάλειψη των ρύπων.

2. Τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως
Η τακτική αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών με ολικής άλεσης είναι μια καλή διατροφική συμβουλή, που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition του 2019. Οι ερευνητές ζήτησαν από υπέρβαρους ενήλικες να τρώνε πέντε μερίδες την ημέρα δημητριακά ολικής αλέσεως ή επεξεργασμένα δημητριακά για τρεις μήνες και διαπίστωσαν ότι η ομάδα με τα δημητριακά ολικής άλεσης είχε προφίλ ηπατικών ενζύμων παρόμοια με αυτά των υγιών νεαρών, αδύνατων ανθρώπων. Τα φυσικά φυτοχημικά που περιέχουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως φαίνεται να βοηθούν το σώμα να καθαρίσει το επιβλαβές λίπος από το συκώτι.

3. Πιείτε καφέ
Το πολύ λίπος στο συκώτι προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος και να ανοίξει το δρόμο για σοβαρές ασθένειες. Οι πολυφαινόλες του καφέ φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που μειώνουν το λίπος και τη φλεγμονή του ήπατος. Ανασκόπηση ερευνών που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για λιπώδη διήθηση του ήπατος. Πιστεύετε ότι τρία φλιτζάνια καφέ είναι πολύ καφεΐνη για εσάς; Μην ανησυχείτε, και ο ντεκαφεϊνέ φαίνεται να έχει παρόμοιο όφελος στο λίπος του ήπατος.

4. Γυμναστείτε
Το συκώτι δεν είναι μυς, αλλά η άσκηση του κάνει καλό. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του ηπατικού λίπους. Επιπλέον, βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας διαχειρίζεται την ινσουλίνη και το σάκχαρο του αίματος, και αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει το συκώτι σας. Σε μια 26χρονη μελέτη που έγινε με 117.000 υγιείς ενήλικες, η Tracey Simon, M.D., M.P.H., καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ειδική στο ήπαρ στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης διαπίστωσε ότι όσοι γυμνάζονταν τακτικά (κάνοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα) είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες από όσους έκαναν καθιστική ζωή, να πεθάνουν από ηπατική νόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ακόμη και τρεις ώρες χαλαρού περπατήματος κάθε εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει!

oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα