Πονόλαιμος από COVID-19: Πώς τον ξεχωρίζετε και πώς να ανακουφιστείτε

Πονόλαιμος από COVID-19: Πώς τον ξεχωρίζετε και πώς να ανακουφιστείτε

Οι άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται μια σειρά από διαφορετικές καταστάσεις στον πονόλαιμο από COVID-19, από αίσθηση γρατζουνίσματος και ερεθισμό έως οξύ πόνο που δυσκολεύει την κατάποση.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονόλαιμο, επομένως είναι αδύνατο να διαγνωστεί η κατάσταση με βάση μόνο το σύμπτωμα του πονόλαιμου, δήλωσε ο Graham Snyder, ιατρικός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων και νοσοκομειακής επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε όταν έχετε πονόλαιμο είναι να κάνετε εξετάσεις για COVID-19. Μπορείτε ακόμα να βρείτε rapid test στο φαρμακείο σας.

Τι συμβαίνει αν έχετε πονόλαιμο αλλά το τεστ για COVID-19 είναι αρνητικό;

Εάν σκοπεύετε να κάνετε τεστ μόνο μία φορά, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν τη διενέργεια τεστ PCR. Τα rapid test στο σπίτι είναι μια καλή επιλογή, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι τόσο ακριβές όσο ένα τεστ PCR.

Το να λάβετε αρνητικό αποτέλεσμα από ένα rapid test χωρίς ιατρική συνταγή δεν σημαίνει αυτόματα ότι είστε υγιείς.

«Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικά εξακολουθούν να είναι αυτά τα τεστ ενάντια σε ορισμένες από τις νεότερες υποπαραλλαγές που βλέπουμε να εμφανίζονται», δήλωσε η Connie Savor Price, επικεφαλής ιατρική διευθύντρια στο Denver Health και καθηγήτρια που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Ιατρική Σχολή του Κολοράντο.

Αλλά ο πονόλαιμος δεν είναι αυτονόητο σημάδι ότι έχετε μολυνθεί από την COVID-19. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, αλλά εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα, η Δρ. Price είπε ότι είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι και να ξεκουραστείτε. «Δεν χρειάζεται να μεταδώσετε κανέναν ιό σε άλλο άτομο χωρίς λόγο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο στο σπίτι
Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πονόλαιμο με φάρμακα για τον πόνο όπως η ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη. Ορισμένες θεραπείες στο σπίτι μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

«Οι γαργάρες με θαλασσινό νερό είναι επίσης ένας καλός τρόπος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι γαργάρες θα τραβήξουν υγρό από τους ιστούς στο λαιμό και θα βοηθήσουν στη μείωση μέρους της φλεγμονής», είπε στο Verywell η Linda Yancey, ειδικευόμενη σε μολυσματικές ασθένειες στο Memorial Hermann Health System στο Χιούστον.

Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να καθορίσετε τη σωστή πορεία θεραπείας, καθώς οι επιλογές θεραπείας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το τι προκαλεί τον πονόλαιμο.

«Για παράδειγμα, η θεραπεία για τις αλλεργίες μπορεί να περιλαμβάνει ένα αντιισταμινικό και τα αντιβιοτικά θα είναι αποτελεσματικά μόνο για τη βακτηριακή μόλυνση από στρεπτόκοκκο», εξήγησε η Δρ. Snyder.

Εάν έχετε μολυνθεί από την COVID-19, η ειδικός συνιστά να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο σας παραμένοντας ενυδατωμένοι και διατηρώντας το λαιμό σας υγρό. Μπορείτε να πάρετε παστίλιες, να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα ή να πιείτε ζεστό τσάι.

.oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα