Οι γαστρεντερίτιδες είναι κοινές το καλοκαίρι λόγω του πολλαπλασιασμού των παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα εξαιτίας της επί μακρόν παραμονής τους σε ευνοϊκές για αυτά θερμοκρασίες εξωτερικού περιβάλλοντος ή της πλημμελούς τήρησης κανόνων υγιεινής.
Καλοκαίρι και γαστρεντερίτιδα: Τι πρέπει να προσέχετε
Η μόλυνση ενός ατόμου μπορεί να συμβεί από την κατανάλωση τροφίμων ή ροφημάτων που παρασκευάζονται σε κακές συνθήκες υγιεινής, καθώς και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.
Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες προκαλούνται από διάφορους ιούς (ροταϊούς, νοροϊούς, αδενοϊούς, σαποϊούς, αστροϊούς) και είναι πολύ συχνές. Μόνο οι νοροϊοί, που είναι η πιο συχνή αιτία τους (ευθύνονται για το σχεδόν 50% των κρουσμάτων), προκαλούν κάθε χρόνο οξεία γαστρεντερίτιδα σε τουλάχιστον ένα στα 20 άτομα στον γενικό πληθυσμό.
Συμπτώματα
διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr
Διαβάστε ακόμα: Καρκίνος του μαστού: ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και η νέα επιστημονική ανακάλυψη που δίνει ελπίδα στην πρόληψη της υποτροπής