«Καταιγίδα» παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ: Γιατί φεύγουν - Ποια νοσοκομεία κινδυνεύουν να διαλυθούν

«Καταιγίδα» παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ: Γιατί φεύγουν - Ποια νοσοκομεία κινδυνεύουν να διαλυθούν

Η φυγή γιατρών από το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ τείνει να λάβει επιδημικό χαρακτήρα, οδηγώντας νοσοκομεία και κλινικές σε λειτουργικό αδιέξοδο.

«Καταιγίδα» παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών παρατηρείται στο ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η Ομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας και τμημάτων νοσοκομείων στις πιο μεγάλες πόλεις. Το πρόβλημα έχει επισημανθεί πολλές φορές από τις Ενώσεις των γιατρών και νοσηλευτών. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία οι γιατροί αποχωρούν λόγω,

  • εφημεριακής υπερεξόντωσης
  • αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση
  •  επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης

«Η κυβέρνηση έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα. Είχε έγκαιρα προειδοποιηθεί αλλά αντί για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού συνέχισε τον εξαναγκασμό γιατρών σε ετεροαπασχόληση – διαρκείς μετακινήσεις – εφημερία υπερεξόντωση με αναμενόμενο αποτέλεσμα περισσότερες παραιτήσεις, δηλαδή μοιραίο φαύλο κύκλο λειτουργικής κατάρρευσης», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Προσθέτει ότι «όχι μόνο δεν λήφθηκε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο από τους κυβερνώντες, αλλά οι επικίνδυνες και έκνομες εντολές για ετεροαπασχόληση και διαρκείς μετακινήσεις συνεχίζονται αντί να καλύπτονται οι τραγικές ελλείψεις με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Οι αποχωρήσεις σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2022 αποχώρησαν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67 έτη) 424 γιατροί και παραιτήθηκαν περίπου 400 για διάφορους λόγους, δηλαδή συνολικά έφυγαν 824 γιατροί.

Το δυναμικό των 19.900, μόνιμων και επικουρικών, γιατρών μειώθηκε κατά περίπου 4% σε ένα έτος. Σύμφωνα με στοιχεία, της ΠΟΕΔΗΝ, 10.000 εργαζόμενοι αποχώρησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια από το ΕΣΥ. Αριθμός ρεκόρ από τη σύσταση του ΕΣΥ. Το 2023, η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις από το ΕΣΥ θα προσεγγίσουν τις 5.000, άλλος ένας αριθμός ρεκόρ.

Σε ποια νοσοκομεία της χώρας αποχώρησαν γιατροί τις τελευταίες ημέρες
1. Στο νοσοκομείο Σπάρτης το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο με έγγραφό του 3/8/23 αναφέρει 3 παραιτήσεις ειδικευμένων Παθολόγων με αιτία την εργασιακή εξάντληση, λόγω υποστελέχωσης και υπερεφημέρευσης. Το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει επίσης στο ίδιο έγγραφο πως εμβαλωματικές «λύσεις» με εφημερία τομέα δεν είναι ασφαλείς για τους ασθενείς και διαχέουν το πρόβλημα σε όλο το νοσοκομείο.

2. Στο νοσοκομείο Χανίων επίσης έγινε γνωστό στις 5/8/23 πως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους 4 ειδικευμένοι Χειρουργοί αναφέροντας πως η ιατρική υποστελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με δεδομένη την τεράστια υπερφόρτωση του νοσοκομείου ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, καθιστά δυσχερέστατη ως αδύνατη την λειτουργία των τμημάτων Γενικής Χειρουργικής.

3. Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου έχουν προειδοποιήσει πως προτίθενται άμεσα να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους 2 ειδικευμένοι γιατροί (Παθολόγος και Αιματολόγος) γιατί, εκτός όλων των άλλων, το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ «αναγκάζει γιατρούς από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου να εφημερεύουν και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου η Παθολογική κλινική είναι υπό διάλυση επίσης λόγω παραιτήσεων», σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ.

Μάλιστα πρόσφατα για το θέμα αυτό έχει γίνει επίσημα αναφορά προς την εισαγγελία (από την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Ρεθύμνου) και εξώδικο (από την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου).

Το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τις εξελίξεις και θεωρεί ότι σε μεγάλο βαθμό οι παραιτήσεις αποτελούν μέτρο πίεσης για να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναθεμελίωση του ΕΣΥ και  την πρόσληψη προσωπικού. Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για 10.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας.

oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα