Προσδόκιμο ζωής: Αυτός είναι ο τρόπος για να ζήσετε περισσότερο

Το προσδόκιμο ζωής έχει ανέβει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες στον Δυτικό Κόσμο. Ωστόσο, ακόμα και η υψηλής τεχνολογίας υγειονομική περίθλαψη δεν μπορεί από μόνη της να εγγυηθεί περισσότερα χρόνια. Δείτε τι πρέπει να φροντίσετε κι εσείς.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τηρούν αυστηρά μια σειρά από καρδιαγγειακές μετρήσεις υγείας μπορεί να ζήσουν έως και εννέα χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο από εκείνους που δεν το κάνουν. Η μελέτη διεξήχθη σε 23.003 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής 2005-2018 και αναλύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη. Οι ερευνητές συνέδεσαν τα δεδομένα με το Εθνικό Δείκτη Θανάτου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για διάμεσο διάστημα 7,8 ετών.

Αυξάνεται το μέσο προσδόκιμο ζωής

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερες βαθμολογίες για την καρδιαγγειακή υγεία, όπως μετρήθηκε από το Life’s Essential 8 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έζησαν έως και εννέα χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο από εκείνους με τις χαμηλότερες βαθμολογίες. Το Life’s Essential 8 ενθαρρύνει τα άτομα να μη χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού, να είναι σωματικά δραστήρια, να τρώνε υγιεινά, να κοιμούνται σωστά, να διαχειρίζονται το βάρος τους και να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση καπνού, ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο ζωής.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάπνιζαν περισσότερο, όσοι δεν κάπνιζαν ζούσαν 7,4 χρόνια περισσότερο. Όσοι κοιμόντουσαν τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα ζούσαν πέντε χρόνια περισσότερο από όσους κοιμόντουσαν πολύ ή λίγο. Οι άνθρωποι που ήταν πιο δραστήριοι σωματικά έζησαν 4,6 χρόνια περισσότερο από εκείνους που ήταν λιγότερο δραστήριοι. Και όσοι είχαν υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τη διατήρηση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα έζησαν 4,9 χρόνια περισσότερο από εκείνους με κακό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 58% των ετών ζωής που κερδίστηκαν από το καλύτερο προφίλ καρδιαγγειακής υγείας δεν σχετίζονταν με καρδιαγγειακά νοσήματα, γεγονός που δείχνει ότι ο αντίκτυπος της διατήρησης καλής καρδιαγγειακής υγείας επεκτείνεται και σε άλλες αιτίες θανάτου. Τα ευρήματα θα πρέπει να παρακινήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τους δικούς τους κινδύνους καρδιαγγειακής υγείας μέσω ετήσιων εξετάσεων υγείας και της χρήσης διαδικτυακών εργαλείων, όπως το My Life Check της AHA, το οποίο μπορεί να παρέχει μια εξατομικευμένη βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας με βάση τα Life’s Essential 8.

πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα