Τι είναι ο Παγωμένος ώμος; Διάγνωση και αντιμετώπιση

Τι είναι ο Παγωμένος ώμος; Διάγνωση και αντιμετώπιση

Ο παγωμένος ώμος, ή αλλιώς συμφυτική θυλακίτιδα, είναι μια πάθηση κατά την οποία μειώνεται η δυνατότητα της κίνησης της άρθρωσης του ώμου με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική δυσκαμψία.

Παγωμένος ώμος είναι ένας όρος που περιγράφει μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από επώδυνη δυσκαμψία.

Ο ασθενής παρατηρεί απώλεια του εύρους κίνησης σε περισσότερες από μια κατεύθυνση.

Ο ιατρικός όρος για τον παγωμένο ώμο είναι η συμφυτική θυλακίτιδα, και περιγράφει μια φλεγμονώδη πάθηση που προσβάλλει ολόκληρο το πέταλο των στροφέων και τον υποκείμενο θύλακο της άρθρωσης οδηγώντας σε ρίκνωση των ιστών και προσκόλληση του θυλάκου σε παρακείμενους ιστούς (π.χ. κεφαλή βραχιονίου).

Το αποτέλεσμα είναι να πονάει ο ασθενής και να μη μπορεί να εκτελέσει απλές ασκήσεις της καθημερινότητάς του.

Η φυσιολογική κίνηση του ώμου ποικίλει σε μεγάλο βαθμό και ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν μεγαλύτερη χαλαρότητα των αρθρώσεών τους από άλλους εντός του φυσιολογικού εύρους κίνησης.

Παγωμένος ώμος – Αίτια
Τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν στην πάθηση του «παγωμένου ώμου» είναι πολλά και μπορούν να ταξινομηθούν ως πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Στην πρωτοπαθή μορφή περιλαμβάνεται ο ιδιοπαθής «παγωμένος ώμος» (χωρίς γνωστή αιτία) ενώ οι δευτεροπαθείς μορφές περιλαμβάνουν τον σακχαρώδη διαβήτη, τον τραυματισμό και τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Παρά τις διαφορές, που θα περιγραφούν παρακάτω, όλες οι παραλλαγές του παγωμένου ώμου συνεπάγονται κάποιο βαθμό φλεγμονής της άρθρωσης (θυλακίτιδα) και αυτό οδηγεί σε ανάπτυξη ουλώδους ιστού, συμφύσεων, και τελικά, ρίκνωσης του θυλάκου. Τα ακριβή αίτια παραμένουν ασαφή, αλλά φαίνεται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας «αφύσικης» κυτταρικής δραστηριότητας που οδηγεί στην φλεγμονή και τον σχηματισμό ουλώδους ιστού.

Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άντρες, ενώ οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμφυτική θυλακίτιδα. Τέλος, η προσβολή του ενός ώμου αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής και του άλλου.

Διάρκεια Συμπτωμάτων  ...

διαβάστε αναλυτικά και δείτε βίντεο στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα