Μάθε να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα της άνοιας

Μάθε να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα της άνοιας
Κατασκευή Ιστοσελίδων, E-shop Greenweb

Είναι άνοια ή όχι αυτό που φαίνεται να έχει ένας αγαπημένος σου άνθρωπος; Μάθε να αναγνωρίζεις ορισμένα από τα συμπτώματα της άνοιας και θα ξέρεις εάν πρέπει να απευθυνθείς στο νευρολόγο ή όχι.

 5 πιθανά συμπτώματα άνοιας

Μεγάλη διαφορά από το παρελθόν. Για παράδειγμα, κάποιος που ήταν λογιστής τώρα δεν μπορεί να εκτελέσει απλές προσθέσεις.

Δυσκολία ανάκλησης γεγονότων που μόλις συνέβησαν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μάλλον η μνήμη δεν καταγράφηκε στον εγκέφαλο εάν υπάρχει άνοια, άρα το άτομο μπορεί να ξεχνά τι έκανε πριν λίγο.

Σύγχυση για το χώρο και το χρόνο. Για παράδειγμα, κάποιος ισχυρίζεται πως θέλει να πάει στο σπίτι του ακόμα και όταν βρίσκεται στο σπίτι του, γιατί δεν το αναγνωρίζει.

Δυσκολίες στην κατανόηση και έκφραση λόγου. Ίσως να μιλά αργά και όχι ξεκάθαρα, ή με γενικότητες όπως "πήγα εκεί και είδα αυτόν και εκείνον".

Μείωση λειτουργικότητας. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τα όσα έκανε στο παρελθόν, σε βαθμό μεγαλύτερο από ότι το αναμενόμενο σχετικά με την ηλικία. Ένα άλλο από τα συμπτώματα της άνοιας είναι πως ο πάσχων δεν έχει κίνητρο ή ενέργεια στην καθημερινότητα.

5 σημάδια που μπερδεύουμε ως άνοια, μα δεν είναι

  • Το να ξεχνά κανείς ονόματα. Συνήθως αυτό είναι δείγμα αφηρημάδας, όχι πάθησης.
  • Το να "κολλάει" κάποιος στην αναζήτηση μίας λέξης. Και πάλι, αυτό είναι πιθανώς δείγμα έλλειψης συγκέντρωσης ή κούρασης του μυαλού.
  • Η μείωση της γνωστικής λειτουργίας σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο. Σε έναν βαθμό, αυτό είναι φυσιολογικό λόγω του γήρατος και του μη ενεργού τρόπου ζωής.
  • Το να δείχνει ένας ηλικιωμένος λυπημένος ή απαθής. Θα μπορούσε αυτό να αποτελεί δείγμα γεροντικής κατάθλιψης, με συμπτώματα παρόμοια με την άνοια, μα με διαφορετικά αίτια.
  • Το να επαναλαμβάνει ένας ηλικιωμένος τα ίδια πράγματα. Ίσως απλά θέλει να συζητήσει ή να μοιραστεί κάποια πράγματα με τους γύρω του!

Shape.gr Από τη Σύλβα Σαραφίδου, ψυχολόγο, MSc, AKC, υποψήφια διδάκτωρ, (www.ideaspsychology.com)

Δείτε ακόμα