Ψυχολογία και παιδιά: Τι μπορεί να δείχνει η πτώση στην σχολική επίδοση

Ψυχολογία και παιδιά: Τι μπορεί να δείχνει η πτώση στην σχολική επίδοση

Η ηθοποιός, Νίκη Λάμη, και η ψυχολόγος με ειδίκευση στην σχολική ψυχολογία, Ξένια Παρασκευοπούλου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την πτώση στην σχολική επίδοση ενός παιδιού.

Αρχικά η ψυχολόγος ανέφερε ότι επίδοση ενός παιδιού μπορεί να αποδιοργανώσει τόσο από ένα δυσάρεστο όσο κι από ένα ευχάριστο γεγονός.

Στην συνέχεια η ψυχολόγος εξήγησε τι μπορεί να δείχνει η πτώση της σχολικής επίδοσης για ένα παιδί.

Αρχικά ορίστηκε ότι πτώση στην σχολική επίδοση υπάρχει όταν ένα παιδί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις γνωστικές και μαθησιακές απαιτήσεις της τάξης που φοιτά.

Πτώση στην επίδοση ενός μαθητή μπορεί να συμβεί είτε ξαφνικά κατά την διάρκεια της σχολικής ζωής είτε να συμβεί κλιμακούμενα.

Η ξαφνική πτώση στην σχολική επίδοση συναντάται συνήθως στην προεφηβεία και στην εφηβεία, όπου ξεκινούν να προκύπτουν πολλά πράγματα στην ζωή των παιδιών.

Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως, δεν χρειάζεται να ανησυχεί ένας γονέας από την άποψη της μαθησιακής δυσκολίας.

Ωστόσο, αξίζει τον κόπο φυσικά ένας γονέας να φροντίσει το παιδί που εμφανίζει ξαφνικά μειωμένη επίδοση, γιατί σχετίζεται με κάτι ψυχοσυναισθηματικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώσης της σχολικής επίδοσης είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που ενεργοποιεί την σχολική κοινότητα, καθώς είναι το πρώτο δείγμα ότι κάτι συμβαίνει σε ένα παιδί.

Επιπλέον η μειωμένη επίδοση μπορεί να συσχετιστεί και με πραγματικές μαθησιακές δυσκολίες, τις οποίες αρχικά συναντάμε στις μικρές τάξεις του δημοτικού.

Στις μαθησιακές δυσκολίες σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή αξιολόγηση και σωστή διάγνωση για να βοηθήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά ένα παιδί.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να εντοπιστεί η πηγή που έχει προκαλέσει την μειωμένη σχολική επίδοση σε ένα παιδί.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα