Πονοκέφαλος: Αν ο εγκέφαλος δεν αισθάνεται πόνο, γιατί πονάει τόσο πολύ;

Πονοκέφαλος: Αν ο εγκέφαλος δεν αισθάνεται πόνο, γιατί πονάει τόσο πολύ;

Οι πονοκέφαλοι είναι εξαιρετικά συχνοί και μπορούν να λάβουν πολλές μορφές, που κυμαίνονται από ήπιους έως εξουθενωτικούς και διαρκούν από λεπτά έως μέρες. Όταν το κρανίο σας πονάει, είναι εύκολο να σκεφτείτε ότι ο ίδιος ο εγκεφαλικός σας ιστός πρέπει να πονάει. Αλλά αυτό δεν είναι πιθανό. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο εγκέφαλος αισθάνεται τον πόνο σε όλο το σώμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει τους δικούς του υποδοχείς πόνου. Γιατί, λοιπόν, οι πονοκέφαλοι πονάνε;

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να προέρχονται από:

μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, για παράδειγμα, πρησμένα ιγμόρεια,
χαμηλό σάκχαρο στο αίμα,
ή τραυματισμό στο κεφάλι.

Αλλά σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι πονοκέφαλοι προκύπτουν λόγω του “αναφερόμενου πόνου”, που σημαίνει ότι αισθάνεστε τον πόνο σε διαφορετικό μέρος από αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, Δρ Τσαρλς Κλαρκ, είπε ο νευρολόγος και ειδικός πονοκεφάλου στο Vanderbilt Health στο Τενεσί. Είναι παρόμοιο με το πώς μια κήλη δίσκου στην πλάτη σας μπορεί να προκαλέσει ισχιαλγία, πόνο στο πόδι σας. Για τους περισσότερους πονοκεφάλους, ένα πρόβλημα κάπου αλλού στο σώμα – όπως το σαγόνι, οι ώμοι και ο λαιμός – προκαλεί πόνο στους μυς και τα νεύρα γύρω από τον εγκέφαλο, είπε.

Πάρτε τους πονοκεφάλους έντασης, οι οποίοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ο πιο κοινός τύπος επαναλαμβανόμενων πονοκεφάλων. Οι πονοκέφαλοι έντασης εμφανίζονται συχνά ως πόνος στους μύες στο πάνω μέρος του κεφαλιού ή του μετώπου σας, όπου θα καθόταν ένας ιδρωτοποιός ή ένας κεφαλόδεσμος, είπε ο Clarke. Ο πόνος προκαλείται από σφιγμένους μύες στο πρόσωπο, το λαιμό και το τριχωτό της κεφαλής και μπορεί να σχετίζεται με το στρες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH). Αλλά ο πόνος στο κεφάλι και η σύσφιξη των κρανιακών μυών μπορεί να είναι δευτερεύοντα σε μια άλλη απόκριση στρες, όπως οι σφιγμένοι ώμοι ή ένα σφιγμένο σαγόνι, είπε ο Clarke.

Σύμφωνα με το NIH, τα νεύρα που ανιχνεύουν τον πόνο στους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από το κεφάλι, το λαιμό και το πρόσωπο μπορούν να ενεργοποιηθούν από διαφορετικές διεργασίες, όπως διευρυμένα αιμοφόρα αγγεία, στρες ή μυϊκή ένταση. Μόλις ενεργοποιηθούν, αυτά τα νεύρα στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο, αλλά μπορεί να αισθάνεται σαν ο πόνος να προέρχεται από βαθιά μέσα στον εγκεφαλικό ιστό. Οι ημικρανίες είναι ένας άλλος τύπος πονοκεφάλου, αν και τεχνικά, ο πονοκέφαλος είναι μόνο ένα σύμπτωμα της νευρολογικής διαταραχής. Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας μπορούν να γίνουν αισθητοί με διάφορους τρόπους και μέρη:

βαθύς πόνος,
επιφανειακός πόνος,
το πίσω μέρος, αριστερά ή δεξιά του κεφαλιού,
ή πίσω από τα μάτια.
 

Αυτό που ξεχωρίζει τις ημικρανίες, είπε ο Clarke, είναι η σοβαρότητά τους. Ο πόνος της ημικρανίας είναι πιο έντονος από άλλους πονοκεφάλους και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Η διαταραχή είναι συχνά γενετική και μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα συμπτώματα, όπως ναυτία. Οι υποκείμενες αιτίες των ημικρανιών δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά μια θεωρία είναι ότι ο πόνος συνδέεται με το τρίδυμο νεύρο, το αισθητήριο νεύρο για το κεφάλι και το πρόσωπο. και τη μήνιγγα, το προστατευτικό στρώμα του εγκεφάλου όπου τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και συστέλλονται.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα