Μετατραυματικό στρες μετά από σεισμό

Μετατραυματικό στρες μετά από σεισμό

Όταν χτυπάει ένας μεγάλος σεισμός, η προσοχή του κοινού πηγαίνει αμέσως στους σωματικά τραυματίες, στους νεκρούς ή στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Ξεκινά όμως και κάτι άλλο που λέγεται φόβος για την ψυχική υγεία. Το τραυματικό στρες αυξάνεται μετά από μια καταστροφή, λένε οι ερευνητές . Μια μελέτη που εξέτασε επιζώντες από 10 διαφορετικού τύπου καταστροφές, διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο από αυτούς υπέστη διάγνωση μετά την καταστροφή που ονομάζεται μετατραυματικό στρες και είναι η πιο διαδεδομένη, ακολουθούμενη από τη μείζονα κατάθλιψη και τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ ή ουσιών.

Η επιδείνωση της ψυχικής υγείας έχει τεκμηριωθεί σε ορισμένες πρόσφατες καταστροφές σε περιοχές που επλήγησαν. Η επιδείνωση της ψυχικής υγείας μπορεί μερικές φορές να συγκαλύπτεται από τις φάσεις μιας καταστροφής. Αμέσως μετά από μια καταστροφή, οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει ότι μπορεί να υπάρξει ένα συναισθηματικό υψηλό επίπεδο της κοινότητας καθώς οι άνθρωποι μπαίνουν σε μια ηρωική λειτουργία διάσωσης , ακολουθούμενη από μια περίοδο του ηρεμίας όπου μια κοινότητα δένεται και υπάρχει μη ρεαλιστική ελπίδα ότι όλα μπορούν να επανέλθουν γρήγορα στο φυσιολογικό. Αλλά τότε μπορεί να υπάρξει μια μακρά φάση προς την άλλη κατεύθυνση και μπορεί να συνοδεύεται από άγχος, εξάντληση και κόπωση.

Στην έρευνα αυτή διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά εμφάνισαν μεγαλύτερα σημάδια μετατραυματικού στρες. Ακόμη και φοιτητές ιατρικής ανέφεραν ότι η ψυχική τους υγεία επιδεινώθηκε. Περισσότερα φάρμακα που ηρεμούν τον εγκέφαλο δημιουργήθηκαν έπειτα από μεγάλους σεισμούς, τα οποία ανήκουν σε μια κατηγορία που ονομάζεται βενζοδιαζεπίνες και άρχισαν να χορηγούνται μετά από τους μεγάλους σεισμούς των τελευταίων ετών. Οι ερευνητές βρήκαν αυξανόμενα ποσοστά διαταραχών διάθεσης και άγχους ακόμα και δύο χρόνια μετά τον σεισμό. Μέρος αυτής της δημιουργίας άγχους ήταν η ασυνήθιστη διάρκεια της ακολουθίας των μετασεισμών. Αν μπορείτε να κάνετε πράγματα στο περιβάλλον μετά την καταστροφή για να κάνετε τους ανθρώπους να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς, με την αίσθηση του σκοπού και του ανήκειν και μια μελλοντική πορεία, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες. Αλλά αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να αισθάνονται φοβισμένοι, ανασφαλείς και αβέβαιοι, τότε είναι που οι άνθρωποι θα αγωνιστούν.

Πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα