Γιατί πρέπει να σηκωνόμαστε κάθε μισή ώρα από το γραφείο. Τι σημαίνει για την υγεία μας

Στοιχεία που όλο και πληθαίνουν καταδεικνύουν πως το να καθόμαστε για αμέτρητες ώρες σε μια καρέκλα, αναπόφευκτη συνήθεια για πολλούς εργαζόμενους, είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. 

Μάλιστα, αυτό ισχύει ακόμη και για εκείνους που γυμνάζονται συχνά. 

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «Medicine & Science in Sports & Exercise» και στηρίζεται σε πειραματικές δοκιμές, έδειξε πως όσοι σηκώνονταν από το γραφείο και περπατούσαν πέντε λεπτά κάθε μισή ώρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και πίεσης από εκείνους που κάθονταν συνέχεια. 

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν πως το περπάτημα επί ένα λεπτό κάθε μία ώρα βοηθούσε αναφορικά με την πίεση, όχι όμως και με το σάκχαρο. 

«Εάν η δουλειά σας απαιτεί να κάθεστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ή έχετε καθιστικό τρόπο ζωής, αυτή είναι μια στρατηγική που θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία σας και να αντισταθμίσει τους κινδύνους», σημειώνει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Κιθ Ντίαζ, αναπληρωτής καθηγητής Συμπεριφορικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia. 

Δεν είναι σαφές για ποιον λόγο το να καθόμαστε χωρίς διάλειμμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι κακό για την υγεία μας, όμως ο Ντίαζ υποπτεύεται πως, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, αυτό συμβαίνει επειδή όσο καθόμαστε, δεν χρησιμοποιούμε τους μυς των ποδιών μας. 

«Οι μύες αποτελούν σημαντικούς ρυθμιστές των επιπέδων του σακχάρου. Εάν δεν τους χρησιμοποιούμε, το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά», αναφέρει. 

Αναφορικά με την πίεση, η κίνηση βοηθάει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, λέει ο Ντίαζ: «Όταν κάθεστε, το αίμα λιμνάζει στα πόδια. Η συχνή ενεργοποίηση των μυών των ποδιών, βοηθάει στην αποκατάσταση της κανονικής ροής του αίματος». themaygeias

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα