Τρεις τροφές που ξυπνάνε άμεσα το μυαλό

Τρεις τροφές που ξυπνάνε άμεσα το μυαλό

Μπορεί πολλές φορές να σκέφτεσαι πως η λύση στην πρωινή και την νωρίς το απόγευμα "ατονία" είναι ο καφές, καθώς πρόκειται για ένα όντως διεγερτικό ρόφημα που "ξυπνάει" άμεσα το μυαλό, ωστόσο δεν πρόκειται για την ιδανικότερη επιλογή που θα προσφέρει ωφέλημα συστατικά στον εγκέφαλο, ώστε να παραμείνει σε εγρήγορση για περισσότερο χρόνο μέσα στην μέρα. Αρχικά δεν πρόκειται καν για τρόφιμο, αλλά για υγρό στοιχείο και όπως έχει αποδειχθεί οι στέρεες τροφές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εστίαση και παραγωγικότητα του νου.

Διάφορες μελέτες επισημαίνουν πως η μεσογειακή διατροφή, εκτός των άλλων σημαντικών ωφελειών που προσφέρει στην γενικότερη ευεξία του σώματος, λειτουργεί εξίσου ευεργετικά και για το πνεύμα. Η ευρεία ποικιλία τροφών που περιέχει, διακρίνεται για την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών της, αφού οι περισσότερες διατροφικές επιλογές που εντάσσονται στην μεσογειακή διατροφή είναι γεμάτες βιταμίνες, μέταλλα και πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Μάλιστα, τρεις συγκεκριμένες τροφές που εντάσσονται σε αυτή διαπιστώθηκε ότι αυξάνουν κατά 2% τόσο την παραγωγικότητα, όσο και την εστίαση του νου, με τους εργαζομένους που τις καταναλώνουν να επωφελούνται σημαντικά. Αυτές είναι:

 Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας αυτών είναι γνωστό ότι σχετίζεται θετικά με τη βελτίωση της σκέψης, του συλλογισμού και της μνήμης. Ότι ακριβώς χρειαζόμαστε για μια παραγωγική μέρα στην δουλειά. Μερικές ιδέες να ενσωματώσεις τους ξηρούς καρπούς και σπόρους στα γεύματα του γραφείου είναι να διατηρείς απλώς ένα μείγμα ξηρών καρπών σε ένα βαζάκι στο γραφείο, να προσθέτεις λίγους από αυτούς στις σαλάτες σου ή το γιαούρτι που θα επιλέξεις για απογευματινό.

Λιπαρά ψάρια
Ασφαλώς και το ψάρι δεν είναι ένα ιδιαίτερα εύκολο φαγητό για το γραφείο καθώς πολλές φορές χρειάζεται προσεκτικό καθάρισμα. Ωστόσο, τα κονσερβοποιημένα ψάρια ή και τα φιλέτα, όπως ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και με ασφάλεια, ενώ αποτελούν μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το κρύο σάντουιτς. Τα προαναφερθέντα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία όπως έχει διαπιστωθεί ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου στο σύνολό της.

Φρούτα
Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες και διάφορα άλλα μέταλλα, πολύτιμα για την διατήρηση της συνολικής ευεξίας του οργανισμού. Τα μούρα, τα μήλα, τα σταφύλια και τα εσπεριδοειδή αποτελούν σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή), τα οποία διακρίνονται για τις ωφέλιμες ιδιότητες που παρέχουν στον εγκέφαλο, μεταξύ των οποίων η μείωση των φλεγμονών, του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα