Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Οι συνήθειες που το επιδεινώνουν

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Οι συνήθειες που το επιδεινώνουν

Κάθε μέρα τα ίδια. Καθώς ξαπλώνετε, τα ανήσυχα πόδια σας αρχίζουν να… «χορεύουν». Τα συμπτώματα – που περιλαμβάνουν πόνο, μυρμήγκιασμα, κνησμό και αίσθημα καύσου – συνήθως εμφανίζονται τη νύχτα ή όταν χαλαρώνετε, επομένως τα προβλήματα ύπνου είναι ένα από τα κύρια παράπονα όσων υποφέρουν από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Αν και το σύνδρομο έχει νευρολογική βάση, ορισμένοι περιβαλλοντικοί κι εξωτερικοί παράγοντες είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Η αποφυγή αυτών των κοινών ερεθισμάτων για τα ανήσυχα πόδια μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τα νευρικά άκρα σας, ώστε να μπορείτε να πάρετε την ξεκούραση που χρειάζεστε.

Συχνά ερεθίσματα των ανήσυχων ποδιών
Τα φάρμακα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά για τις σοβαρότερες περιπτώσεις, αλλά ο εντοπισμός και η αποφυγή πραγμάτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας μπορεί επίσης να βοηθήσει, ειδικά σε ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις. Ακολουθούν μερικά συχνά ερεθίσματα για τα ανήσυχα πόδια, καθώς και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα ξεπεράσετε και να κοιμηθείτε:

Στρες και άγχος
Το άγχος και το στρες είναι μεγάλα ερεθίσματα για τα ανήσυχα πόδια. Τεχνικές μείωσης του στρες όπως η βαθιά αναπνοή ή η γιόγκα μπορεί να βοηθήσουν.

Νικοτίνη
Εάν χρειάζεστε έναν άλλο λόγο για να σταματήσετε το κάπνισμα, είναι καλό να γνωρίζετε ότι θα ηρεμήσετε τα ανήσυχα πόδια σας.

Αλκοόλ
Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε πιο συμπτώματα. Αν και το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν γρήγορα, παρεμβαίνει στην ποιότητα του ύπνου και μπορεί να επιδεινώσει την υπνική άπνοια. Προσπαθήστε να παραλείψετε το αλκοόλ για να δείτε αν βελτιώνονται τα ανήσυχα πόδια σας και αν νιώθετε πιο ξεκούραστοι το πρωί.

Έντονη άσκηση
Η μέτρια άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανησυχίας τη νύχτα. Όμως η έντονη άσκηση, ειδικά κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα σε μερικούς ανθρώπους.

Φάρμακα
Ένας αριθμός φαρμάκων μπορεί να επιδεινώσει το σύνδρομο. Συγκεκριμένα, τα φάρμακα κατά της ναυτίας και τα ορισμένα αντιισταμινικά μπλοκάρουν τους υποδοχείς ντοπαμίνης του εγκεφάλου, προκαλώντας συμπτώματα ανήσυχων ποδιών. Τα αντικαταθλιπτικά που αυξάνουν τη σεροτονίνη και τα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την κατάσταση. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα των ανήσυχων ποδιών σας επιδεινωθούν αφού πάρετε ένα νέο φάρμακο. Μια αλλαγή στη δοσολογία ή σε διαφορετικό φάρμακο μπορεί να σας δώσει τη λύση.

Καφεΐνη
Επειδή η καφεΐνη είναι διεγερτικό, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο εάν καταναλωθεί πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Αλλά ενώ είναι εδώ και πολύ καιρό στη λίστα με τα ερεθίσματα για ανήσυχα πόδια, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ευεργετική σε μερικούς ανθρώπους. Δοκιμάστε να κόψετε τον καφέ, το τσάι, την κόλα, τα αθλητικά ποτά, ακόμη και τη σοκολάτα για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται ή επιδεινώνονται.

Άλλα ερεθίσματα για τα ανήσυχα πόδια
Άλλες καταστάσεις υγείας μπορούν επίσης να προκαλέσουν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δευτερογενές σύνδρομο ανήσυχων ποδιών:

Εγκυμοσύνη
Περίπου το 20% των εγκύων γυναικών αναφέρουν συμπτώματα ανήσυχων ποδιών. Αυτό είναι πιο πιθανό στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και η αιτία είναι συνήθως η έλλειψη σιδήρου. Εάν τα συμπτώματα εμφανιστούν όταν το περιμένετε, ο γιατρός σας πιθανότατα θα εξετάσει το επίπεδο σιδήρου στο αίμα σας και θα συνταγογραφήσει συμπληρώματα σιδήρου εάν είναι πολύ χαμηλό. Τα καλά νέα είναι ότι τα συμπτώματα των ανήσυχων ποδιών σας πιθανότατα θα εξαφανιστούν αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Ιατρικές καταστάσεις
Τα συμπτώματα των ανήσυχων ποδιών παρατηρούνται επίσης σε ορισμένα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη. Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων συχνά ηρεμεί τα ανήσυχα πόδια.

 Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο ύπνου για να εντοπίσετε τα προσωπικά σας ερεθίσματα και να μετρήσετε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας χειροτερεύουν αισθητά.

vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα