Μόλις έφαγες και πεινάς πάλι; Ποια είναι τα λάθη που κάνεις

Μόλις έφαγες και πεινάς πάλι; Ποια είναι τα λάθη που κάνεις

Τις περισσότερες φορές η πείνα που νιώθεις έχει μια προφανή αιτία: Μπορεί να μην έχεις φάει αρκετά στο προηγούμενο γεύμα ή να επιλέγεις γεύματα που δεν περιέχουν τη σωστή ποσότητα ή αναλογία θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνη). Άλλες φορές, τα αίτια για την πείνα σου είναι... μυστηριώδη. Η όρεξή σου φαίνεται να μην ικανοποιείται και, ό,τι κι αν φας, μετά από λίγο νιώθεις ξανά λιγούρα. Ποια είναι τα τυχόν λάθη που κάνεις και έφαγες και πεινάς πάλι; Ποια είναι τα tips για να μην πεινάμε αμέσως μετά τα γεύματά μας;

Ξεκινάς τη μέρα σου με υδατάνθρακες
Όταν το πρωινό περιλαμβάνει απλούς υδατάνθρακες, όπως ψωμί, δημητριακά ή χυμός, "ξυπνάνε" οι ορμόνες της πείνας και διατηρούνται πιο δραστήριες όλη τη μέρα. Ο λόγος; Οι υδατάνθρακες αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ινσουλίνης, αλλά και της κορτιζόλης, ορμόνης που ευνοεί την αποθήκευση λίπους. Οι ορμόνες αυτές "ρίχνουν" το σάκχαρο, γι' αυτό μετά ο οργανισμός σου ζητάει τροφή για να ανέβει ξανά. Φαύλος κύκλος!

 Τι να κάνεις: Ξεκίνα πάντα το πρωί τρώγοντας πρωτεΐνη και καλό λίπος, όπως μια ομελέτα με αβοκάντο.

Κοιμάσαι αργά
Μελέτες δείχνουν ότι, όταν δεν κοιμόμαστε νωρίς κάθε βράδυ, δεν εκκρίνονται κάποιες σημαντικές ορμόνες, όπως η αυξητική ορμόνη, που βοηθά να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα και να καίμε σωματικό λίπος. Αυτό σημαίνει ότι, όταν καθυστερείς να κοιμηθείς, το πιο πιθανό είναι να πεινάσεις και να φας μέσα στη μέρα περισσότερο απ’ όσο θα ήθελες. Αλλά ακόμα κι αν δε συμβεί αυτό, θα νιώθεις πιο έντονη πείνα την επόμενη ημέρα.

 Τι να κάνεις: Προσπάθησε να αποφορτίζεσαι από το στρες της ημέρας και καθιέρωσε κάποιες καλές συνθήκες ώστε να μπορέσεις να κοιμάσαι νωρίς κάθε βράδυ.

Έχεις θρεπτικές ανεπάρκειες και δεν το γνωρίζεις
Οι θρεπτικές ανεπάρκειες είναι πιο συχνές απ’ όσο νομίζουμε. Αν έχεις ανεπάρκεια σε μαγνήσιο, θα πεινάς για συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως σοκολάτα και κακάο. Άλλες συχνές ανεπάρκειες είναι σε σίδηρο, στη Β12, σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και ψευδάργυρο.

 Τι να κάνεις: Παρατήρησε και κατάγραψε σε ένα ημερολόγιο τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου. Αν πιστεύεις πως έχεις θρεπτικές ανεπάρκειες, ζήτησε από ένα διαιτολόγο να σε κατευθύνει σε τρόφιμα που θα πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου.

Τσιμπολογάς όλη μέρα
Πολλοί πιστεύουν ότι τα σνακ είναι απαραίτητα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι κάθε φορά που τρως σνακ, ειδικά με υδατάνθρακες, όπως φρούτο ή μπάρα δημητριακών, στην πραγματικότητα διεγείρεις την ινσουλίνη, που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην εναπόθεση λίπους στο σώμα και στη διαρκή πείνα.

 Τι να κάνεις: Βάλε στόχο να τρως τρία γεύματα μέσα τη μέρα που θα είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνη, λίπος και λαχανικά, τα οποία θα έχουν υψηλό κορεσμό και θα σε κρατήσουν χορτάτη για τουλάχιστον 4-6 ώρες. Εναλλακτικά, καλύτερα σνακ είναι αυτά που έχουν πρωτεΐνη, όπως ένα αβγό βραστό, ένα μικρό κομμάτι τυρί, μισό κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι.

Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη και λίπος στα τρία γεύματα
Η πρωτεΐνη δεν αποθηκεύεται κάπου στο σώμα μας για αξιοποίησή της αργότερα, όπως συμβαίνει με τους υδατάνθρακες και το λίπος. Επίσης, σε ένα γεύμα μπορείς να απορροφήσεις μέχρι κάποια γραμμάρια πρωτεΐνης (περίπου στα 20 με 30 γρ.). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κατανείμεις τα 60 με 80 γρ. που χρειάζεσαι καθημερινά ισόποσα στο πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό σου. Οι περισσότεροι δυστυχώς τρώνε πρωινό χωρίς πρωτεΐνη, το οποίο πυροδοτεί πείνα για το υπόλοιπο της ημέρας.

 Τι να κάνεις: Βάλε στόχο σε κάθε γεύμα να τρως πρώτα πρωτεΐνη, μετά καλό λίπος και τέλος υδατάνθρακες, κυρίως από λαχανικά.

shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα