Είναι το περπάτημα μετά το φαγητό καλό για την υγεία μας;

Είναι το περπάτημα μετά το φαγητό καλό για την υγεία μας;

Τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης στην υγεία έχουν αποδειχθεί ξανά και ξανά. Τα τελευταία χρόνια, μια αυξανόμενη τάση στην κοινότητα της υγείας και της φυσικής κατάστασης είναι οι άνθρωποι να κάνουν έναν σύντομο περίπατο μετά από κάθε γεύμα για διάφορα οφέλη για την υγεία.

Πιθανά οφέλη

Η άσκηση συνδέεται με πολλά θετικά οφέλη για την υγεία. Αυτό περιλαμβάνει και το περπάτημα μετά το φαγητό, το οποίο έχει κάποια δικά του μοναδικά πλεονεκτήματα.

 Μπορεί να βελτιώσει την πέψη
Ένα σημαντικό δυνητικό όφελος που σχετίζεται με το περπάτημα μετά το φαγητό είναι η βελτίωση της πέψης. Η κίνηση του σώματος μπορεί να βοηθήσει την πέψη προωθώντας τη διέγερση του στομάχου και των εντέρων, με αποτέλεσμα η τροφή να κινείται πιο γρήγορα. Επιπλέον, η χαμηλή έως μέτρια σωματική δραστηριότητα μετά το φαγητό μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα.

Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει ασθένειες όπως το πεπτικό έλκος, η καούρα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η εκκολπωματική νόσος, η δυσκοιλιότητα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Ένα άλλο αξιοσημείωτο όφελος του περπατήματος μετά το φαγητό είναι η καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 - παθήσεις που επηρεάζουν την επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα - επειδή η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να αποτρέψει τις υπερβολικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι την ποσότητα της ινσουλίνης ή των φαρμάκων που απαιτούνται από το στόμα.

Ενώ η άσκηση μετά το γεύμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τα άτομα με διαβήτη, και άλλοι μπορούν να επωφεληθούν από τις επιδράσεις της στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Εδώ και δεκαετίες, η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με την υγεία της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την LDL (κακή) χοληστερόλη, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (DHHS) συνιστά 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα, και απλά ολοκληρώνοντας τρεις 10λεπτους περιπάτους την ημέρα μετά τα γεύματα.

Μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους
Είναι γνωστό ότι η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή. Προκειμένου να χάσει κανείς βάρος, χρειάζεται να είναι σε έλλειμμα θερμίδων, δηλαδή να καίει περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνει.

Το περπάτημα μετά τα γεύματα θα μπορούσε να τον φέρει πιο κοντά στην επίτευξη ενός θερμιδικού ελλείμματος που - αν διατηρείται σταθερά - μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Τούτου λεχθέντος, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένες επιδράσεις του περπατήματος μετά τα γεύματα στην απώλεια βάρους.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Το περπάτημα μετά τα γεύματα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε κάποιο βαθμό. Αρκετές μελέτες συσχετίζουν 3 καθημερινούς 10λεπτους περιπάτους με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενώ αρκετοί 10λεπτοι περίπατοι κατά τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται να είναι πιο ευεργετικοί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης από ότι μία συνεχής συνεδρία. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η συμμετοχή σε περιπάτους μετά τα γεύματα μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αρνητικό: Μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές
Ενώ το περπάτημα μετά το φαγητό έχει πολύ λίγες σχετικές αρνητικές παρενέργειες, υπάρχει μία που πρέπει να αναφερθεί. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν στομαχικές διαταραχές όταν περπατούν μετά το φαγητό, με συμπτώματα όπως δυσπεψία, διάρροια, ναυτία, αέρια και φούσκωμα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα τρόφιμα που έχουν καταναλωθεί πρόσφατα μετακινούνται στο στομάχι, δημιουργώντας ένα λιγότερο από ιδανικό περιβάλλον για την πέψη. Εάν εμφανίσουν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να περιμένουν 10-15 λεπτά μετά το γεύμα πριν περπατήσουν και να κρατήσουν την ένταση του περπατήματος χαμηλή.

Η καλύτερη ώρα για περπάτημα
Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η ιδανική ώρα για περπάτημα φαίνεται να είναι αμέσως μετά το γεύμα, καθώς εκείνη την στιγμή, το σώμα εξακολουθεί να εργάζεται για την πέψη της τροφής που έχει φάει, επιτρέποντας στον οργανισμό να αποκομίσει οφέλη όπως η βελτιωμένη πέψη και η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Αν και το περπάτημα μετά από όλα τα γεύματα μπορεί να οδηγήσει στα βέλτιστα οφέλη, το να κάνει κάποιος απλώς έναν περίπατο μετά το δείπνο μπορεί να είναι μια καλή αρχή.

Πόση ώρα χρειάζεται;
Οι υποστηρικτές του περπατήματος μετά τα γεύματα προτείνουν ότι θα πρέπει να τα άτομα να ξεκινούν με περπάτημα για 10 λεπτά και στη συνέχεια να αυξήσουν τη διάρκεια ανάλογα με την αντοχή τους.

Η διατήρηση των περιπάτων σε περίπου 10 λεπτά επιτρέπει να αποκομίσουν τα πιθανά οφέλη, ενώ παράλληλα αποτρέπει τα μειονεκτήματα, όπως η στομαχική διαταραχή. Επιπλέον, αυτή η διάρκεια καθιστά ευκολότερο να "χωρέσουν" οι περίπατοι μέσα στην ημέρα χωρίς να επηρεάσει σημαντικά το πρόγραμμά τους.

Ολοκληρώνοντας τρεις 10λεπτους περιπάτους την ημέρα, συγκεντρώνονται 30 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας, ικανοποιώντας έτσι τις συνιστώμενες οδηγίες από το DHHS.

Κατάλληλη ένταση
Ενώ μπορεί να κανείς να εικάσει ότι αν το περπάτημα μετά τα γεύματα είναι καλό, τότε το τζόκινγκ μετά τα γεύματα πρέπει να είναι καλύτερο, αυτό μάλλον δεν ισχύει.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής διαδικασίας πέψης μετά από ένα γεύμα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για στομαχικές διαταραχές αν η άσκηση είναι πολύ έντονη. Έτσι, θα πρέπει η ένταση να είναι χαμηλή έως μέτρια – με στόχο τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό χωρίς λαχάνιασμα.

Ένα γρήγορο περπάτημα με ρυθμό όχι περισσότερο από 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) την ώρα θα προσφέρει πολλά οφέλη, ενώ πιθανότατα θα αποτρέψει την αναστάτωση του στομάχου.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά στο περπάτημα μετά τα γεύματα, οπότε είναι σημαντικό να ξεκινήσουν με χαμηλότερη ένταση αν δεν έχουν συνηθίσει ακόμα τη συχνή σωματική δραστηριότητα.

Συμπερασματικά, το περπάτημα μετά τα γεύματα είναι μια αυξανόμενη τάση στην κοινότητα της υγείας και της φυσικής κατάστασης. Τα κύρια οφέλη περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πέψης, την υγεία της καρδιάς, τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την απώλεια βάρους.

shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα