Ποια φαγητά απαγορεύεται να βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων;

Ποια φαγητά απαγορεύεται να βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων;

Το ζέσταμα του φαγητού είναι μια εύκολη διαδικασία αρκεί φυσικά να μην κάνεις το λάθος και βάλεις μέσα τα απαγορευμένα υλικά.

Ποιά σκεύη μπορείς να βάλεις στα μικροκύματα;
Μεταλλικά σκεύη: Σε καμία περίπτωση. Τα μικροκύματα αντανακλώνται από το μέταλλο οπότε ο φούρνος σου μπορεί να χαλάσει ή ακόμη και να εκραγεί. Επίσης μην τοποθετείς μέσα αλουμινόχαρτο για να σκεπάσεις το σκεύος σου, γιατί μπορεί να πάρει φωτιά. Αν θέλεις να το σκεπάσεις προτίμησε να τοποθετήσεις από πάνω ένα πιάτο.

Πλαστικό: Μόνο αν έχει την ειδική σήμανση: Προσοχή! Μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων δεν μπαίνουν όλα τα πλαστικά! Έλεγξε αν τα μπολ σου έχουν το ειδικό σηματάκι πριν τα βάλεις μέσα στα μικροκύματα.

Τροφές που κρύβουν κινδύνους αν ζεσταθούν στα μικροκύματα
Φρούτα με τη φλούδα: Δεν είναι ιδιαίτερα καλή ιδέα να βάλεις φρούτα στο φούρνο μικροκυμάτων, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Τα σταφύλια για παράδειγμα μπορεί να... εκραγούν και οι σταφίδες είναι ικανές να τον καταστρέψουν! Προσοχή λοιπόν! Καλύτερα να αποφεύγεις να βάζεις φρούτα με φλούδα στα μικροκύματα ενώ αν το κάνεις, φρόντισε να τα έχεις καθαρίσει και να τα τρυπήσεις με ένα μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα.

Αυγά με τσόφλι: Θεώρησες καλή ιδέα να ψήσεις αυγό στα μικροκύματα; Σκέψου το λίγο καλύτερα. Το εσωτερικό θα ζεσταθεί αρκετά και ο ατμός δε θα έχει από πουθενά να βγει με αποτέλεσμα το αυγό να... σκάσει και να περνάς ώρες προσπαθώντας να καθαρίσεις τα κομμάτια κρόκου κι ασπραδιού.

Νερό: Μην προσπαθήσεις να βράσεις μια κούπα νερό σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί το πιθανότερο είναι να καταλήξεις με εγκαύματα. Η αλήθεια είναι πως τα υγρά μπορούν να φτάσουν σε σημείο βρασμού με τα μικροκύματα, χωρίς να υπάρχει καν η ένδειξη φυσαλίδας.

Ωστόσο, αν βγάλεις την κούπα με το καυτό νερό, ενδέχεται αυτό θα πεταχτεί στο πρόσωπό σου. Για να αποτρέψεις κάτι τέτοιο να συμβεί, αφενός ζέστανε το για λιγότερο από δύο λεπτά κι άσε το φλιτζάνι για μισό λεπτό πριν το βγάλεις ή ακόμη καλύτερα προτίμησε τη λύση του βραστήρα, σίγουρη κι ασφαλής.

Ψωμί: Αν θέλεις να ζεστάνεις ψωμί καλύτερα να μην το κάνεις στο φούρνο μικροκυμάτων. Μετά από μόλις 10 δευτερόλεπτα, η υγρασία θα κάνει το ψωμί σου σκληρό και σαν λάστιχο, όπως το μπαγιάτικο. Ο καλύτερος τρόπος για να το ζεστάνεις είναι να το βάλεις μέσα σε ζεστό φούρνο για λίγα λεπτά.

Καυτερές πιπεριές: Οι καυτερές πιπεριές, ειδικά οι αποξηραμένες αφήνουν μια πολύ δυσάρεστη οσμή αν ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Η αιτία είναι η καψαϊκίνη που εμπεριέχουν, που εξατμίζεται όταν εκτίθεται στα μικροκύματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα