Ασπιρίνη: Μπορεί να σώσει την όραση των ανθρώπων με διαβήτη;

Ασπιρίνη: Μπορεί να σώσει την όραση των ανθρώπων με διαβήτη;

Η λήψη ασπιρίνης ή άλλου αντιπηκτικού φαρμάκου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (ασθένεια των ματιών), σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Ophthalmology. Αν μη τι άλλο, η παραπάνω διαπίστωση είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική όσον αφορά την πρόληψη της πιο συχνής αιτίας τύφλωσης των διαβητικών ασθενών. Εντούτοις, το αν θα μπορούσαν να ωφεληθούν όλοι οι διαβητικοί ασθενείς, αυτό είναι κάτι που βρίσκεται υπό διερεύνηση. 

Υπό το φόβο της απώλειας της όρασής τους ζουν εκατομμύρια διαβητικοί

Σχεδόν 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία αναπτύσσεται όταν η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα προκαλεί βλάβη στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια. Ενώ ο καλός έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα είναι κρίσιμος για την πρόληψη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμφιβληστροειδοπάθειας, υπάρχουν επίσης ειδικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της διαταραχής – με στόχο την πρόληψη της απώλειας όρασης.

Μόλις οι μισοί διαβητικοί ελέγχουν τακτικά την όρασή τους

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υποβάλλεστε σε έλεγχο για αμφιβληστροειδοπάθεια ετησίως εάν έχετε διαβήτη, όπως συνιστάται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Δυστυχώς, το CDC εκτιμά επίσης ότι μόνο τα μισά περίπου άτομα με διαβήτη ακολουθούν αυτή τη σύσταση.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα