Μετάλλαξη Κένταυρος: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες - Γιατί δεν θα επικρατήσει

Καθησυχαστικοί είναι σε πρώτη φάση οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη «Κένταυρος» που κυριαρχεί μέχρις στιγμής στην Ινδία. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ανιχνευθεί σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς κυρίως στην Ινδία.

Μία σειρά μελετών έχει δείξει ότι οι δύο παραλλαγές, η «Oμικρον 5» (ΒΑ.5) και «Κένταυρος», έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Κι αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, μπορεί να μην ωθήσει τα κρούσματα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα εκτός Ινδίας, τουλάχιστον όχι όσο η ανοσία του πληθυσμού είναι υψηλή.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ευάγγελος Τέρπος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας), Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) και ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τρουγκάκος συνοψίζουν τις πληροφορίες που είναι μέχρι τώρα γνωστές για τη μετάλλαξη «Κένταυρος».

 Εκτός Ινδίας, η μετάλλαξη έχει ανιχνευθεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά σε χώρες όπως η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, όσοι έχουν νοσήσει από τη μετάλλαξη «Ο» δεν είναι πιθανόν να παρουσιάσουν μια σημαντική μόλυνση από τη μετάλλαξη «Κένταυρος». Αυτό φαίνεται να προκύπτει και από εργαστηριακές μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και δείχνει τις δύο παραλλαγές να έχουν παρόμοια ικανότητα να αποφεύγουν τα αντισώματα που προκαλούνται από εμβολιασμό και προηγούμενη μόλυνση.

 Yβριδική ανοσία

Από τα δεδομένα στην Ινδία δεν φαίνεται ακόμη η μετάλλαξη «Κένταυρός» να αυξάνει τα ποσοστά νοσηλείας ή θανάτων εκεί. Διαβάστε περισσότερα στο Ourlife

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα