Κορονοϊός: Ένας στους οκτώ εμφανίζει long Covid - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο - Τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Ένας στους οκτώ εμφανίζει long Covid - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο - Τα συμπτώματα

Ένας στους 8 ενήλικες ασθενείς με κορoνοϊό εμφανίζει συμπτώματα μακράς Covid. Ο αποκαλούμενος Long Covid μπορεί να ταλαιπωρήσει τους ασθενείς, οι οποίοι είτε νοσηλεύτηκαν, είτε πέρασαν τον ιό στο σπίτι με ήπια συμπτώματα, ακόμα και 5 μήνες μετά την νόσηση. Σύμφωνα με Ολλανδική έρευνα, τα κυριότερα συμπτώματα της μακράς covid είναι βήχας, δύσπνοια, πονοκέφαλοι, αλλά και κόπωση.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου όσοι νοσούν από Covid αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς συμπτώματα επισημαίνουν οι ειδικοί, αφού σύμφωνα με τελευταία επιστημονική έρευνα, 1 στους 8 ενήλικες που νόσησαν εμφάνισαν συμπτώματα 3 μήνες μετά.

Μια επιδημία πίσω από την πανδημία κρύβεται πίσω από τις χιλιάδες μολύνσεις με κορoνοϊό που σημειώνονται καθημερινά. Ένα στα οκτώ κρούσματα θα οδηγηθούν στο σύνδρομο long covid, θα έχουν δηλαδή μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου.

«Το πιο βασικό σύμπτωμα από αυτά που αντιμετωπίσαμε τα δυόμιση τελευταία χρόνια είναι η κόπωση. Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι έχουν επιπλοκές από το καρδιαγγειακό αλλά και από πολλά άλλα συστήματα και γι’ αυτόν τον λόγο νομίζω ότι το long covid πρέπει να είναι και να παραμείνει ένα σύνδρομο που θέλει συνεργασία ειδικοτήτων», επισημαίνει ο Στυλιανός Λουκίδης, πενυμονολόγος.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Το long covid εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί ή διασωληνωθεί, αλλά ακόμη και σε ασθενείς με πολύ ήπια συμπτωματολογία.

Τα συχνότερα συμπτώματα που καταγράφονται είναι:

– πόνος στο στήθος

– δυσκολία αναπνοής

– μυϊκοί πόνοι

– απώλεια όσφρησης ή γεύση

– γενική κόπωση και αδυναμία.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τρεις μήνες μετά τη νόσηση.

Long covid & σε παιδιά
Το σύνδρομο long ή post covid εμφανίζεται και σε παιδιά ακόμη και αν έχουν περάσει τη νόσο με πλήρη απουσία συμπτωμάτων.

«Υπάρχει και στα παιδιά. Πρέπει να αξιολογείται σωστά από τους παιδιάτρους και σίγουρα και εκεί θέλει ολιστική αντιμετώπιση».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ενήλικες και παιδιά που παρουσιάζουν τα συμπτώματα μετά από νόσηση με κορωνοϊό θα πρέπει να επισκέπτονται τα ειδικά ιατρεία long covid που υπάρχουν στα νοσοκομεία, προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα