Κοιλιοκάκη: Τι είναι – Ποια τα πρώιμα συμπτώματα

Κοιλιοκάκη: Τι είναι – Ποια τα πρώιμα συμπτώματα

Η κοιλιοκάκη είναι μια ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

 
 
Εάν έχετε κοιλιοκάκη, τότε η γλουτένη μέσω της διατροφής προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση στο λεπτό σας έντερο. Με την πάροδο του χρόνου, η αντίδραση αυτή παράγει φλεγμονή που βλάπτει την εσωτερική επένδυση του λεπτού εντέρου και εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών (δυσαπορρόφηση).

Η εντερική βλάβη μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, φούσκωμα και ενίοτε διάρροια. Τελικά, ο εγκέφαλός σας, το νευρικό σας σύστημα, τα οστά σας, το ήπαρ και άλλα όργανά σας, μπορεί να στερηθούν ζωτικών διατροφικών στοιχείων για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Στα παιδιά, η δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους. Ο ερεθισμός του εντέρου μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, ειδικά μετά το φαγητό.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη, παρά μόνο ένα αυστηρό διατροφικό πλάνο με τροφές χωρίς γλουτένη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και την επούλωση του εντέρου.

 Κοιλιοκάκη: Συμπτώματα σε ενήλικες και παιδιά Δείτε ΕΔΩ ποια είναι

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα