Πρόεδρος του ΕΟΔΥ για Ευλογιά των πιθήκων: Η μετάδοση του ιού δεν είναι εύκολη

Πρόεδρος του ΕΟΔΥ για Ευλογιά των πιθήκων: Η μετάδοση του ιού δεν είναι εύκολη

Σε σταθερή κατάσταση και υπό την επίβλεψη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, βρίσκεται ο Βρετανός τουρίστας που μεταφέρθηκε χθες στο Αττικό νοσοκομείο, από την Κεφαλονιά. Παρουσιάζει πυρετό, αλλά όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον ΑΝΤ1, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ότι πάσχει πράγματι από την ευλογιά των πιθήκων.

Ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, διευκρίνισε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα από τις χθεσινές εξετάσεις, ωστόσο επειδή έχει συμπτώματα που μοιάζουν με τα κλασικά συμπτώματα της νόσου, νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο, αλλά είναι σε καλή κατάσταση. Είπε ακόμα ότι η μετάδοση της νόσου δεν είναι εύκολη.

“Δεν μιλάμε για έναν ιό όπως της covi-19. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω στενής επαφής. Να έρθει κάποιος σε επαφή με τις δερματικές βλάβες, με σωματικά υγρά, κι έτσι να μολυνθεί. Και μέσω αναπνευστικών σταγονίδιων, μπορεί να γίνει μετάδοση, αλλά από μεγάλα σταγονίδια, που χρειάζονται μεγάλη επαφή και πολύ κοντινή επαφή. Δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά επειδή στη σεξουαλική επαφή υπάρχει άμεση δερματική επαφή και στενή επαφή, μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.”, είπε ο κ. Ζαούτης

“Είπε ακόμα ότι ο χρόνος επώασης είναι μεταξύ μίας και δύο εβδομάδων (από 5 έως 21 ημέρες), αλλά ο ιός δεν μεταδίδεται σε ασυμπτωματική φάση. Συνήθως ο ιός μεταδίδεται όταν ο ασθενής έχει συμπτώματα.”

Ο κ. Ζαούτης είπε ακόμα ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι αν έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της ευλογιάς μπορεί να είναι προστατευμένοι. Οι νεότεροι δεν είναι προστατευμένοι, γιατί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς. Αλλά είναι νόσος που δεν μεταδίδεται εύκολα. Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι διαχειρίσιμη, δε θα δούμε εικόνες όπως είδαμε με τον covid-19, γιατί δεν μεταδίδεται ο ιός με τον ίδιο τρόπο αυτή τη στιγμή.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα