Βασιλακόπουλος: Ο εμβολιασμός για την ευλογιά προστατεύει από τη ευλογιά των πιθήκων

Βασιλακόπουλος: Ο εμβολιασμός για την ευλογιά προστατεύει από τη ευλογιά των πιθήκων

Οι έχοντες εμβολιαστεί για την ευλογιά, και όχι την ανεμοβλογιά, είναι σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι και από την συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων

O καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» για την «ευλογιά των πιθήκων» και το πιθανό σενάριο έξαρσής του.
Ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε αρχικώς πως η εν λόγω νόσος είναι γνωστή από το 1970 και μεταδίδεται στον άνθρωπο και από άλλα ζώα, κυρίως τρωκτικά, πέραν του πιθήκου.

Επισήμανε πως ανέκαθεν υπήρχαν κρούσματα του ιού στην δυτική Αφρική και όσα εμφανίζονταν εκτός της χώρας συνδέονταν με ταξίδια.

«Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω επαφής» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια είπε πως ο ιός που ελέγχθηκε στην Πορτογαλία έδειξε πως δεν είναι μεταλλαγμένος και είναι ένας ιός DNA και όχι RNA, όπως ο κορωνοϊός, πράγμα που σημαίνει πως δεν μεταλλάσσεται εύκολα.

Τόνισε πως έχουμε ήδη έτοιμα εμβόλια  και εξήγησε πως ο ιός αυτός που κυκλοφορεί  είναι της δυτικής Αφρικής και όχι της κεντρικής και γι’ αυτό έχει μικρή θνητότητα.

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα «ευλογιάς των πιθήκων» στην Ελλάδα
Πρόκειται για έναν 29χρονο Άγγλο τουρίστα που έκανε διακοπές στην Κεφαλλονιά.

Ο 29χρονος εμφάνισε τα γνωστά εξανθήματα και πήγε στο νοσοκομείο του νησιού, όπου οι υγειονομικοί το έκριναν ως ύποπτο κρούσμα του ιού.

Αναμένεται τη Δευτέρα να αξιολογηθεί το περιστατικό και να επιβεβαιωθεί εάν πρόκειται όντως για το πρώτο κρούσμα της «ευλογιάς των πιθήκων» στη χώρα μας.

Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως η νόσος διαρκεί περίπου 2 με 3 βδομάδες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα