Αϋπνία και εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις

Αϋπνία και εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος μεγάλων αλλαγών στη ζωή μιας γυναίκας. Όσο για το "τι φταίει" για αυτές τις ορμονικές, σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές; Οι ωοθήκες της, ωστόσο πρόκειται για απολύτως φυσιολογική διαδικασία.

Επισήμως, η εμμηνόπαυση ξεκινά όταν έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία εμμηνορροϊκή περίοδο. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν χαμηλότερες ποσότητες βασικών ορμονών. Αυτό περιλαμβάνει και τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Καθώς αυτά τα επίπεδα ορμονών μειώνονται, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αυξάνονται. Ένα τέτοιο σύμπτωμα είναι η αϋπνία.

 Η αϋπνία είναι μια διαταραχή που εμποδίζει τον άνθρωπο να λάβει επαρκή ύπνο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή ότι μόλις κοιμηθεί, δυσκολεύεται να μείνει κοιμισμένος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αϋπνίας;
Τα συμπτώματα της αϋπνίας δεν είναι τόσο σαφή.

Τα άτομα με αϋπνία μπορεί:

  • Να χρειάζονται 30 λεπτά ή περισσότερο για να κοιμηθούν
  • Να κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τρεις ή περισσότερες νύχτες την εβδομάδα
  • Να ξυπνάνε πολύ νωρίς
  • Να μην αισθάνονται ξεκούραστοι ή ανανεωμένοι μετά τον ύπνο
  • Να αισθάνονται υπνηλία ή κόπωση καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας
  • Να έχουν ανησυχία για τον ύπνο συνεχώς

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η απώλεια ύπνου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία τους. Εκτός από την κούραση, η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει την υγεία με διάφορους τρόπους.

Τα άτομα με αϋπνία μπορεί ακόμη:

  • Να αισθάνονται ανήσυχα
  • Να αισθάνονται ευερέθιστα
  • Να αισθάνονται αγχωμένα
  • Να δυσκολεύονται να εστιάσουν ή να συγκεντρωθούν
  • Να δυσκολεύονται να θυμηθούν πράγματα ή να παραμείνουν στην εργασία τους
  • Να κάνουν περισσότερα λάθη ή ατυχήματα
  • Να παρουσιάζουν αύξηση της συχνότητας κεφαλαλγίας
  • Να έχουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως στομαχικές διαταραχές

Υπάρχει σχέση μεταξύ εμμηνόπαυσης και αϋπνίας;

Μεγάλο μέρος των γυναικών που είναι μετεμμηνοπαυσιακές βιώνουν συχνές περιόδους αϋπνίας. Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ύπνου σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

Ορμονικές αλλαγές

Τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης μειώνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής, ειδικά στις συνήθειες ύπνου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στον ύπνο. Ενώ το σώμα αντιμετωπίζει αυτά τα φθίνοντα επίπεδα ορμονών, μπορεί μια γυναίκα να δυσκολεύεται να κοιμηθεί και να μείνει κοιμισμένη.

Εξάψεις

Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι δύο από τις πιο συχνές παρενέργειες της εμμηνόπαυσης. Καθώς τα επίπεδα ορμονών μεταβάλλονται, μπορεί να προκαλούνται εξάψεις.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κύμα αδρεναλίνης που προκαλείται από την ταχεία μείωση των ορμονών. Αυτή είναι η ίδια χημική ουσία που είναι υπεύθυνη για την ανταπόκριση στο στρες ή σε ένα σενάριο τσακωμού. Το σώμα μπορεί να δυσκολεύεται να ανακάμψει από αυτό το ξαφνικό κύμα ενέργειας, καθιστώντας δύσκολο για τη γυναίκα να κοιμηθεί ξανά.

Φάρμακα

Ακριβώς όπως οι φυσικές χημικές και ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο, έτσι μπορούν να τον επηρεάσουν και οι αλλαγές που προκαλούνται από οποιαδήποτε φάρμακα ή συμπληρώματα. Η διαταραχή του ύπνου είναι μια παρενέργεια για πολλά φάρμακα, οπότε με την έναρξη μιας νέας φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να ενισχυθεί η αϋπνία.

Πώς αντιμετωπίζεται η αϋπνία;
Αν και πολλές από τις αιτίες για τη συχνή αϋπνία δεν έχουν αληθινές "θεραπείες", υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση, και όχι μόνο, για καλύτερο ύπνο.

Δημιουργία ενός δωματίου που είναι κατάλληλο για ύπνο. Τρία κύρια συστατικά ενός υπνοδωματίου μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει τη θερμοκρασία, το φως και το θόρυβο.

Η κρεβατοκάμαρα καλό είναι να διατηρείται όσο πιο δροσερή γίνεται, ενώ τα φώτα πρέπει να παραμένουν κλειστά, όπως και τα κινητά τηλέφωνα. Ακόμη, απαραίτητα είναι η απενεργοποίηση του ραδιοφώνου, η αφαίρεση των ρολογιών που χτυπάνε και το κλείσιμο όλων των συσκευών.

Ελαφρύ βραδινό νωρίτερα. Ένα ελαφρύ σνακ ή ένα ποτήρι γάλα πριν από τον ύπνο πιθανότατα δεν θα βλάψει, αλλά ένα μεγάλο γεύμα δεν είναι καλή ιδέα. Η μετάβαση στον ύπνο με γεμάτο στομάχι μπορεί να προκαλέσει καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Τεχνικές χαλάρωσης. Η εύρεση ενός τρόπου αποσυμπίεσης και χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει και στον ύπνο. Λίγη ήπια γιόγκα ή διατάσεις λίγο πριν τον ύπνο βοηθούν το μυαλό να ηρεμήσει.

Διακοπή κακών συνηθειών. Οι καπνίστριες και όσες καταναλώνουν πολύ αλκοόλ πιθανότατα θα διαπιστώσουν ότι ο ύπνος είναι ακόμη πιο δύσκολος κατά τη διάρκεια των προεμμηνοπαυσιακών και εμμηνοπαυσιακών ημερών τους. Η νικοτίνη στα προϊόντα καπνού είναι ένα διεγερτικό, το οποίο μπορεί να δυσκολέψει στον ύπνο. Αν και είναι αλήθεια ότι το αλκοόλ είναι ηρεμιστικό, το αποτέλεσμα αυτό δεν θα διαρκέσει. Το αλκοόλ αποτρέπει επίσης τα βαθιά στάδια του επανορθωτικού ύπνου.

Η αϋπνία αντιμετωπίζεται διαφορετικά όταν σχετίζεται με την εμμηνόπαυση;
Εάν η αϋπνία σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, μπορεί μια γυναίκα να ανακουφιστεί μέσω της εξισορρόπησης των επιπέδων ορμονών της. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για αυτό, όπως: Σωστή διατροφή, άσκηση, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, αντισυλληπτικά χάπια, κ.λπ.

Μπορεί επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοκιμάσει μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του ύπνου και των κύκλων αφύπνισης και μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά του κύκλου ύπνου.

Άμεσες λύσεις
Η αϋπνία που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες και μήνες εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Υπάρχουν ωστόσο πολλά πράγματα που μπορεί μια γυναίκα να κάνει για να μειώσει ή να ανακουφίσει τα συμπτώματά της όπως:

  • Να παίρνει συχνούς σύντομους υπνάκους
  • Να παραμένει ενυδατωμένη
  • Να ακούει το σώμα της: Καθώς μεγαλώνει, το εσωτερικό ρολόι αλλάζει. Μπορεί να μην είναι σε θέση να μείνει ξύπνια μέχρι αργά και να σηκωθεί νωρίς όπως κάποτε. Η αλλαγή των ωραρίων ύπνου και η προσαρμογή σε αυτό που το σώμα θέλει φυσικά να κάνει, μπορεί να βοηθήσει.

shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα