Πριν ή μετά τα 40: Καλές συνήθειες για καλή υγεία

Λίγο πριν, λίγο μετά τα 40, οι συνήθειες σου έχουν παγιωθεί. Αυτές σε χαρακτηρίζουν πλέον και είναι οι ίδιες –καλές ή κακές– που ασκείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν και οι ερευνητές αποφάσισαν πρόσφατα ότι η θεωρία τού "χρειάζονται μόλις 21 ημέρες για να εδραιώσει κανείς μια νέα συνήθεια" είναι ψευδής (στην πραγματικότητα απαιτούνται κατά μέσο όρο 66 ημέρες), αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το κίνητρό σου. Η διάθεσή σου να επανεξετάσεις τον τρόπο που θέλεις να ζεις. Και τότε θα εκπλαγείς όταν ανακαλύψεις πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να αλλάξει. Έχοντας αυτό κατά νου, δώσε προσοχή σε όσα μπορείς και πρέπει να αλλάξεις μέσα στην καθημερινότητά σου από εδώ και στο εξής. Είναι θέμα ηλικίας; Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Θέμα καλύτερης ζωής είναι πάντως σίγουρα.

Πριν ή μετά τα 40: Τα do’s
Δώσε προτεραιότητα στον καλό ύπνο

 "Η ποιότητα του ύπνου μας τείνει να χειροτερεύει με την πάροδο της ηλικίας είτε λόγω του αυξημένου στρες της ζωής είτε λόγω των ορμονικών αλλαγών που παρατηρούνται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που έχουν ξεπεράσει το 40ό έτος της ηλικίας τους" εξηγεί η Ivana Chapman, προπονήτρια Φυσικής Αγωγής και διατροφολόγος. "Το αποτέλεσμα ενός καλού ύπνου είναι καλύτερο ανοσοποιητικό, λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη αντοχή κατά την άσκηση".

 Βάλε την άσκηση με βάρη στη ζωή σου
"Η άσκηση με βάρη δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα αυξάνει τη μυϊκή μάζα και διατηρεί την οστική πυκνότητα, ειδικά μετά τα 40" επισημαίνει η Ivana Chapman. "Κάνει, επίσης, ευκολότερη τη διατήρηση του βάρους σου, καθώς ένα σώμα με περισσότερους μυς είναι πιο μεταβολικά ενεργό και καίει περισσότερες θερμίδες όλη την ημέρα".

Πίνε νερό
Η ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία σου, το μυαλό και την καλή λειτουργία του σώματός σου καθώς μεγαλώνεις. Φρόντισε να έχεις ένα μπουκάλι με νερό δίπλα σου όσο βρίσκεσαι στη δουλειά ή στο γραφείο σου. Πιες τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό σε κάθε γεύμα σου.

Ώρα για λαϊκή αγορά
Εκεί θα αγοράσεις φρέσκα και φθηνά φρούτα και λαχανικά, συν του ότι θα σκεφτείς μερικές πολύ καλές ιδέες για γεύματα που μπορείς να φτιάξεις με όλα αυτά τα υπέροχα εποχικά προϊόντα.

Πριν ή μετά τα 40: Τα don’ts
Ξαναδές το ημερολόγιό σου
Η μέρα σου είναι γεμάτη με ραντεβού και υποχρεώσεις; Μήπως είναι ώρα να αναθεωρήσεις και να εξετάσεις αν αφιερώνεις το χρόνο σου σε πράγματα που δίνουν στη ζωή σου νόημα; "Οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί γύρω στα 40 έχουν χρονοδιαγράμματα γεμάτα με υποχρεώσεις που στην πραγματικότητα λίγο θέλουν να κάνουν" επισημαίνει ο David Bennett, σύμβουλος σχέσεων. "Άρχισε να προγραμματίζεις όμορφα πράγματα, όπως συναντήσεις με φίλους, ένα ταξίδι στο εξωτερικό οπωσδήποτε μέσα στη χρονιά κ.λπ. Θα διαπιστώσεις ότι, αν αρχίσεις να λειτουργείς έτσι, θα κάνεις όλο και περισσότερα από αυτά και γρήγορα θα αισθανθείς καλύτερα".

Μην αμελείς τα check-ups
Οι χρόνιες ασθένειες και τα αυτοάνοσα εμφανίζουν αυξημένο ποσοστό μετά τα 40. Καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση μπορούν να ανιχνευθούν νωρίς μέσα από τα συνηθισμένα check-ups, ενώ η έγκαιρη αντιμετώπισή τους θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων. Ακόμα, για σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος, η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό διάλεξε ένα μήνα και κάν’ τον το δικό σου μήνα πρόληψης.

Μην εγκαταλείπεις το διάβασμα
Μπορεί να είναι ένα μυθιστόρημα, βιογραφία, εγχειρίδιο αυτοβοήθειας ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ποτέ μην πάψεις να έχεις ένα βιβλίο στο κομοδίνο σου. Η συνήθεια αυτή θα σου προσφέρει όλα τα προφανή οφέλη μιας λογοτεχνικής εμπειρίας, θα κρατήσει τον εγκέφαλό σου υγιέστερο, θα διευρύνει τους ορίζοντές σου.

shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα