Αγνώστου προέλευσης η ηπατίτιδα των παιδιών λένε οι ειδικοί - Πόσα παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν στην Ελλάδα

Αγνώστου προέλευσης η ηπατίτιδα των παιδιών λένε οι ειδικοί - Πόσα παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν στην Ελλάδα
Κατασκευή Ιστοσελίδων, E-shop Greenweb

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας παραμένει η 16χρονη, που εισήχθη τη Μεγάλη Τετάρτη με σημάδια ηπατίτιδας.
Αμέσως σήμανε συναγερμός ωστόσο, μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως δεν αποτελεί κρούσμα οξείας ηπατίτιδας.

«Το παιδί δεν έκανε ούτε ίκτερο, ούτε είχε υψηλές τρανσαμινάσες -κάτι που αποτελεί ένα καλό δείγμα και ενδεχομένως να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για οξεία ηπατίτιδα» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Υγείας.

Η πρώτη εξέταση στην οποία υπέβαλαν την 16χρονη μαθήτρια ήταν για αυξημένες τρανσαμινάσες.

«Θα γίνουν εξετάσεις πρώτα- πρώτα τρανσαμινάσες οι οποίες είναι τεστ για το συκώτι κι αν αυτές είναι πάνω από 500-1.000 είναι ένδειξη ηπατίτιδας για να συνεχιστούν κι άλλες εξετάσεις» συμπλήρωσε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LIVE NEWS, οι τρανσαμινάσες του κοριτσιού μετά βίας ξεπερνούσαν τις 300, ενώ δεν παρουσίασε ούτε κιτρίνισμα στο λευκό του ματιού ή του δέρματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αίμα εστάλη στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης για να ελεγχθεί αν η 16χρονη είναι θετική στον αδενοϊό, που προκαλεί συνήθως αυτή την οξεία ηπατίτιδα.

Πόσα παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν στην Ελλάδα
Την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας ανά τον κόσμο, που μέχρι χτες ανέρχονταν στα 190, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

«Αν μπορώ να ηρεμήσω λίγο τους γονείς δεν έχουμε ύποπτο περιστατικό στην Ελλάδα. Είμαστε σε ετοιμότητα» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Τα περισσότερα περιστατικά, 114 στον αριθμό, εντοπίζονται στη Βρετανία, στην οποία πάντως υπολογίζονται πως υπάρχουν 15 εκατομμύρια παιδιά.

«Κατά αναλογία, αν έρθει το πρόβλημα που υπάρχει στην Βρετανία στην Ελλάδα, άντε να έχουμε 10-20 παιδιά που θα αρρωστήσουν» υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Το πρώτο σημάδι που πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι στους γονείς είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.

«Τα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά , ναυτία εμετός, διάρροια δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και εχουν κατά κύριο λόγο κίτρινο χρώμα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Αυτό που ανησυχεί κυρίως τους ηπατολόγους πάντως είναι πως το 10% των παιδιών που μολύνθηκαν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

«Στις γνωστές ηπατίτιδες είναι αμελητέα τα περιστατικά, στους ενήλικες είναι 1-2% οπότε το 10% καταλαβαίνεται πόσο μεγάλο ποσοστό είναι» σημείωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

Στην Ιταλία οι παιδικές μεταμοσχεύσεις ήπατος
Εφόσον χρειαστεί μεταμόσχευση σε ανήλικο, αυτή θα πρέπει να γίνει στην Ιταλία καθώς, δεν πραγματοποιούνται από το 2000 και μετά στην Ελλάδα μεταμοσχεύσεις ήπατος στα παιδιά.

«Μεταμοσχεύονται με επιτυχία στην Ιταλία σε δύο μεγάλα κέντρα ένα στη Ρώμη και ένα στο Παλέρμο. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ υψηλά» συμπλήρωσε ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

Η μεταμόσχευση στα παιδιά γίνεται άμεσα εντός 24-48 ωρών χωρίς αναμονή. Μπορεί ο δότης να είναι ο γονέας δίνοντας μέρος του συκωτιού του ή αν δεν είναι συμβατός να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.

«Το παιδί που μεταμοσχεύεται παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα εφόρου ζωής. Δεν είναι εύκολη διαδικασία και είναι λογικό να αγχώνονται τα παιδιά και οι γονείς» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΜ.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί δεν συνδέονται μεταξύ τους εγείροντας έτσι ερωτήματα για το αν η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγαλύτερη από όσο φαίνεται.


megatv

Δείτε ακόμα