Νέο καμπανάκι για την Όμικρον 2 - Ίσως είναι η αιτία ενός νέου κύματος της πανδημίας

Νέο καμπανάκι για την Όμικρον 2 - Ίσως είναι η αιτία ενός νέου κύματος της πανδημίας

Νέο καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες που προειδοποιούν για αναζοπύρωση της πανδημίας και νέο κύμα μολύνσεων, αυτή τη φορά από την μετάλλαξη Όμικρον 2 που όπως εκτιμούν είναι 50 φορές πιο μεταδοτική.

Η Όμικρον με τις υποπαραλλαγές της είναι η αιτία για σχεδόν όλες τις νέες μολύνσεις από κορωνοϊό σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα δύο νέα κρούσματα της Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μετάλλαξη Όμικρον 2 ίσως είναι η αιτία ενός νέου κύματος της πανδημίας. Οι επιστήμονες προσπαθούν να τη χαρτογραφήσουν και να εντοπίσουν τη διασπορά της στη χώρα μας.

«Είναι ιδίας κλινικής επίπτωσης και συνέπειας με το “ξαδελφάκι” της μπορεί να δούμε πολλά κρούσματα γιατί είναι πιο μεταδοτική άρα θα συντηρηθεί υψηλό επίπεδο κρουσμάτων χωρίς να συνοδεύεται από νοσηλείες και διασωληνώσεις» σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Την ίδια ώρα οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας δεν φαίνεται να υποχωρούν, με τους ειδικούς να διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο ο κορωνοϊός να φύγει από τη ζωή μας.

«Το πιο πιθανο σενάριο είναι να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, με τέτοιο τρόπο που να μην έχουμε τόσους θανάτους να μην κλεινόμαστε σαν κοινωνία και να μην στερούμαστε από τις καθημερινές μας συνήθειες» τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία από τη μελέτη του αγγειοχειρουργού Γιώργου Τρελλόπουλου για τις νοσηλείες σε απλές κλίνες και στη ΜΕΘ τα τελευταία δύο χρόνια στο νοσοκομείο «Παπανικολάου »της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως προκύπτει η θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ξεπέρασε το 60%.

Θα πέσουν οι μάσκες;
Mέχρι τα μέσα της άνοιξης θα φοράμε μάσκες τονίζουν οι ειδικοί, ενώ στους εξωτερικούς χώρους είναι πιθανό να τις βγάλουμε στις αρχές Μαρτίου.

«Στη δουλειά θα τις φοράμε ακόμη, μην αρχίσουμε από σήμερα να χαλαρώνουμε. Στόχος είναι να πάμε μπροστά και όχι πίσω» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Χάπια κατ’ οίκον
Τα αντιικα χάπια της MERCK θα χορηγούνται στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, άνω των 18 ετών και έχουν θετικό rapid ή μοριακό τεστ. Η αίτηση θα γίνεται στην ειδική πλατφόρμα από τον θεράποντα ιατρό με την έγγραφη συγκατάθεση του ασθενούς.

Μόλις δοθεί το «πράσινο φως» τα χάπια θα αποστέλλονται από τον ΕΟΔΥ, με courier στο σπίτι του ασθενούς, και θα τα λαμβάνει σύμφωνα με τις οδηγίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από τη διάθεση των χαπιών εξαιρούνται οι έγκυες.

Τέλος χρόνου για ανεμβολίαστους
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έστειλε τελεσίγραφο σήμερα στους ανεμβολιαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή πως θα τεθούν εκτός ΕΣΥ εάν δεν εμβολιαστούν μέσα στο επόμενο δίμηνο.

«Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, δεν θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα υγείας» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Και οι υγειονομικοί που δεν θα κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 31 Μαρτίου κινδυνεύουν και εκείνοι να μείνουν εκτός ΕΣΥ, καθώς θα γίνει νομοθετική ρύθμιση και θα τίθενται αυτομάτως εκτός εθνικού συστήματος υγείας.

Μega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα