Η αξία της πρωτεΐνης στην καθημερινή διατροφή

Η αξία της πρωτεΐνης στην καθημερινή διατροφή

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την πρωτεΐνη και τα οφέλη της στη διατροφή μας. Ο personal trainer, Κωνσταντίνος Βασάλος και η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Δήμητρα Φραγκούλη, μίλησαν για την αξία της πρωτεΐνης στον οργανισμό μας.
Όμως, πρωτεΐνη δεν είναι μόνο το κρέας. Είναι και τα όσπρια, τα αυγά, τα τυριά, ό,τι δηλαδή υπάρχει σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι μας.

Υπάρχει καλή και κακή πρωτεΐνη;
«Η πρωτεΐνη είναι το κυριότερο δομικό στοιχείο και συστατικό του σώματός μας και είναι απαραίτητη και για την ανάπτυξη και για τη διατήρηση αλλά και για την αναδόμηση όλων των ιστών του σώματος και της μυικής μάζας. Παίζει σημαντικό ρόλο για την συντήρηση και την αύξηση της. Βοηθά στην αναδόμηση του σώματος», ανέφερε η κ. Φραγκούλη.

Η πρωτεΐνη είναι ασφαλές προϊόν ως συμπλήρωμα διατροφής;
Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης δεν απαιτούν έγκριση από τον παγκόσμιο οργανισμό φαρμάκων  για την κυκλοφορία τους, απλώς απαιτείται η γνωστοποίηση των συστατικών τους. Θέλει προσοχή γιατί πολλά δεν είναι ελεγμένα. Συνήθως δίνονται σε επαγγελματίες αθλητές, γιατί έχουν μεγάλες ελλείψεις», συμπλήρωσε.

Το φυσιολογικό εύρος για έναν άνθρωπο που δεν έχει έντονη φυσική δραστηριότητα, είναι από 0.8 – 1 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Σε ένα μεσογειακό πρότυπο, ισορροπημένο διαιτολόγιο, θέλουμε μέχρι 20% πρωτεΐνη, 30% λίπος και 50% υδατάνθρακες, από εκεί και πέρα αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με τις συνήθειες.

«Αν πάρεις περισσότερη πρωτεΐνη μπορεί να επιβαρυνθούν τα νεφρά αλλά εκτός αυτού επιβαρύνεται και η τσέπη σου, και δεν υπάρχει λόγος», σχολίασε ο Κωνσταντίνος Βασάλος.

«Όταν βγαίνω έξω δεν λογαριάζω δίαιτα ούτε τίποτα! Βγαίνω και τρώω τα πάντα!Έχω κάνει πολλά διατροφικά λάθη ήμουν κάποτε 70 κιλά και έτρωγα κάτι «βουνά» από ρύζια γιατί νόμιζα ότι θα πάρω κιλά!», συμπλήρωσε χιουμοριστικά ο personal trainer.

Το πρωινό του Κωνσταντίνου Βασάλου που έφερε… αντιδράσεις
«Σηκώνομαι το πρωί, κάνω το αερόβιό μου νηστικός και μετά ξεκινά η μέρα μου. Κάνω 5 χιλιόμετρα σε διάδρομο, και μετά πρωινό , μεσημεριανό και πάει λέγοντας. Το πρωινό μου είναι 8 ασπράδια και 2 κρόκοι, βρώμη και αβοκάντο. Το μεσημέρι κάνω πάλι γυμναστική μετά τη δουλειά μου. Είναι τρόπος ζωής», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Βασάλος.

 

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα