Υποφέρετε από ψυχοσωματικά συμπτώματα; Έτσι μπορείτε να τα καταπολεμήσετε

Εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες ταλαιπωρούνται από αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε «ψυχοσωματικά»., δηλαδή εμφανίζουν συμπτώματα στο σώμα τους από ήπια έως και πιο σοβαρά και μοναδική αιτία φαίνεται ότι είναι το στρες και η στενοχώρια. Οι άνθρωποι αυτοί αγχώνονται ακόμη περισσότερο όταν οι γιατροί τους λένε ότι δεν μπορούν να βρουν τι έχουν.
Τι είναι όμως τα ψυχοσωματικά συμπτώματα; Η ψυχολόγος Άντζυ Καλούση εξηγεί:

«Αφορά συμπτώματα που βλέπουμε, τα βιώνουμε, παθαίνουμε κάτι οργανικό, αλλά δεν έχει οργανική βάση. Πολλοί επισκέπτονται γιατρούς και δεν βρίσκουν τι έχουν», είπε.


Το πιο δύσκολο πράγμα για τους ανθρώπους που έχουν ψυχοσωματικά συμπτώματα, είτε αυτά είναι ήπια είτε πιο σοβαρά, είναι η διάγνωση, καθώς συνήθως περιφέρονται από γιατρό σε γιατρό χωρίς να μπορούν να βρουν τι έχουν.

Όταν βιώνουμε ένα έντονο στρες, υπάρχουν σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση και άλλα. Όμως περνάνε μετά από λίγο. Αυτά που μένουν, δηλαδή τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, σχετίζονται με το χρόνιο στρες για αυτό και μας ταλαιπωρούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα