Βόμβα Μαγιορκίνη: Θα ξεπεράσουμε τα 10.000 κρούσματα τον Ιανουάριο. Η Όμικρον θα σαρώσει τους ανεμβολίαστους

Βόμβα Μαγιορκίνη: Θα ξεπεράσουμε τα 10.000 κρούσματα τον Ιανουάριο.  Η Όμικρον θα σαρώσει τους ανεμβολίαστους

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, λόγω της παραλλαγής Όμικρον, προβλέπει ο καθηγητής-επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης. 
Μιλώντας στην εκπομπή Σήμερα του ΣΚΑΪ ο καθηγητής ανέφερε: «Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα. Αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει», επισημαίνοντας πως αυτό δεν πρέπει να μας τρομάξει, καθώς η «Όμικρον» δίνει συμπτώματα απλού κρυολογήματος, «πάντα με βάση όσα αναφέρονται».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης χτύπησε ωστόσο το καμπανάκι του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους και τους κάλεσε να εμβολιαστούν καθώς η Όμικρον για εκείνους δεν θα είναι ήπια.

«Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς», επισήμανε.

Τα σχολεία, τα νέα μέτρα και η υπερ-αρκετή 3η δόση
Παράλληλα, αναφερόμενος στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, εξήγησε πως ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικά μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά και η Επιτροπή θα συζητήσει για αυτά στις 27 Δεκεμβρίου:

«Τα μέτρα είναι αναλογικά με την πίεση που αισθάνεται το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αποσυμπίεσης. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις 3 Ιανουαρίου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα, την Δευτέρα η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει. Η πίεση από την Όμικρον φαίνεται θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα στελέχη. Όμως μπορούμε να αποκλείσουμε μέτρα περιορισμού όπως να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά στην εστίαση».

Όσον αφορά στα σχολεία δήλωσε ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται ένα από τα πιο δυναμικά συστήματα παρακολούθησης και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες με τόσο έντονο τέστινγκ. Επισήμανε ο ίδιος ότι σε αυτή τη φάση είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας ωστόσο το θέμα των σχολείων υπογράμμισε πως θα ξανασυζητηθεί.

Τέλος, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης στη χώρα μας, καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπερ-αρκετή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα