Κορονοϊός: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον

Κορονοϊός: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον

Να διαβάσουν τη συμπεριφορά της Όμικρον επιχειρούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, με τα πρώτα συμπεράσματα να δείχνουν ότι νέα μετάλλαξη είναι περισσότερο μεταδοτική, αλλά λιγότερο επικίνδυνη. Στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον έδωσε στη δημοσιότητα και η Pfizer, που εκτιμά ότι η τρίτη δόση εκτινάσσει το επίπεδο προστασίας στο 85%.

Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται με πολλαπλάσια ταχύτητα από την ΔΕΛΤΑ αλλά έχει ηπιότερα συμπτώματα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από τις αρχές της Νοτίου Αφρικής .

Άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την μετάλλαξη «Όμικρον», έχουν 29% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν.

Φαρμακευτικές εταιρείες και επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να ενισχύσουν τα «όπλα» της ανθρωπότητας ενάντια στον αόρατο εχθρό.

Η Pfizer έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα στοιχεία αναφορικά με την κάλυψη που προσφέρουν τα εμβόλιά της έναντι της νέας μετάλλαξης. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, 3 στους 10 ανθρώπους που έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι προστατευμένοι από το να νοσήσουν. 70% των πλήρως εμβολιασμένων δεν θα νοσηλευτεί. Το ποσοστό προστασίας από μόλυνση εκτοξεύεται σε ποσοστό άνω του 85% με την αναμνηστική δόση.

«Και για τις τρεις μεταλλάξεις που έχουμε στις ΗΠΑ, δύο δόσεις από mRNA εμβόλιο, εξακολουθούν να προστατεύουν καλά από την σοβαρή νόσηση και αυτό πιθανότατα συμβαίνει και με την νέα μετάλλαξη», τόνισε ο Πολ Όφιτ, μέλος επιτροπής εμβολίων FDA.

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα και για το χάπι του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού. Σχεδόν 9 στους δέκα ανθρώπους που θα το λάβουν δεν θα αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα της COVID 19 καθώς μέσα σε πέντε ημέρες το σκεύασμα μειώνει κατά 10 φορές το ιϊκό φορτίο.

Ανησυχία φαίνεται πάντως να προκαλεί το γεγονός πως η μετάλλαξη «Όμικρον» στέλνει στα νοσοκομεία 20% περισσότερα παιδιά από ότι η «Δέλτα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα