Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα - Πόσο διαφέρουν από της Δέλτα

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα - Πόσο διαφέρουν από της Δέλτα

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη Όμικρον, με τον ΠΟΥ να μην αποκλείει μελλοντικές εξάρσεις της Cοvid-19 οι οποίες θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της νότιας Αφρικής είπαν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι ενώ η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, τα συμπτώματα φαίνονται πολύ ήπια.
 
Όσοι έχουν προσβληθεί από την εν λόγω παραλλαγή έχουν πολύ διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με εκείνους που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα. 

Σύμφωνα μάλιστα με την Angeligue Coetzee, πρόεδρο της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ενωσης που μίλησε στο Bloomberg, οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Όμικρον κάνουν λόγο για κόπωση, πόνους στο κεφάλι και το σώμα, αλλά και περιστασιακό πονόλαιμο και βήχα. 

Όσο για εκείνους που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με την Angeligue Coetzee, είχαν απώλεια γεύσης και όσφρησης αλλά και αυξημένους καρδιακούς παλμούς που είχαν ως αποτέλεσμα το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου.

Επαναλοιμώξεις και σε εμβολιασμένους φέρνει η Ομικρον
Η κ. Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού,  είπε «δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος ιός, αν και λόγω της θέσης των μεταλλάξεων αναμένεται να είναι η μεταδοτικότητα αυξημένη».

 «Ασπίδα προστασίας» έναντι των παραλλαγών χαρακτήρισε η πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τα εμβόλιο, τονίζοντας ότι με την νέα παραλλαγή Ομικρον αναμένονται επαναλοιμώξεις και σε εμβολιασμένους.

Η κ. Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού,  είπε «δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος ιός, αν και λόγω της θέσης των μεταλλάξεων αναμένεται να είναι η μεταδοτικότητα αυξημένη».

Σχετικά με τη νόσηση, σημείωσε ότι «τα κύρια συμπτώματα είναι η κακουχία και οι μυελγίες. Όμως να σημειώσουμε στον μικρό αυτό αριθμό των ασθενών, η ηλικία ήταν και νεαρή».

«Φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία, έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», πρόσθεσε.

«Ο ιός όμως μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλεί ο εμβολιασμός, σε βαθμό ωστόσο που δεν είναι ακόμα γνωστός. Όμως σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης, έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», πρόσθεσε.

«Ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε 71 υγειονομικούς που έλαβαν την τρίτη δόση τονίζοντας ότι «τα αντισώματα ήταν 97,8% μετά την τρίτη δόση, υψηλότερος από κάθε άλλη μέτρηση. Η τρίτη δόση φέρνει υψηλό κύκλο αντισωμάτων, σημαντικό γεγονός για την προστασία από τη νόσο», ανέφερε στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα