Το όσπριο που ρίχνει την πίεση και προστατεύει την καρδιά

Το όσπριο που ρίχνει την πίεση και προστατεύει την καρδιά

Οι φακές ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων. Κυκλοφορούν σε κόκκινες, καφέ, μαύρες και πράσινες ποικιλίες. Περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και φυτικών ινών. 

Οι φακές μαγειρεύονται σχετικά γρήγορα και εύκολα και το χαμηλό τους κόστος τις καθιστά προσβάσιμη μορφή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πώς οι φακές μπορούν να ενισχύσουν την υγεία;

Φακές: Οφέλη για την υγεία
Η κατανάλωση όλων των τύπων φυτικών τροφών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών παθήσεων υγείας.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association έδειξε, ότι εκείνοι που καταναλώνουν πιο υγιεινές φυτικές τροφές έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και από όλες τις αιτίες.

Οι τροφές φυτικής προέλευσης κατά κανόνα παρέχουν ένα ευρύ φάσμα φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, ενώσεις που μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή και τον καρκίνο.

Υγεία της καρδιάς
Οι φακές είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, φολικού οξέος και καλίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL, ή “κακή” χοληστερόλη).

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr