Κορονοϊός: Τα συμπεράσματα για τα εμβόλια - Ποια αντέχουν δίμηνο και ποια εξάμηνο

Κορονοϊός: Τα συμπεράσματα για τα εμβόλια - Ποια αντέχουν δίμηνο και ποια εξάμηνο

Επιστροφή στο μηδέν; Επιστροφή σε καραντίνα 2019; Την ώρα που η Αυστρία ανακοίνωνε γενικό lockdown, η Ελλάδα προσπαθεί να περισώσει την κατάσταση και με νέα μέτρα που αφορούν τον εμβολιασμό να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν πριν έρθουν τα χειρότερα.

Ο χρονικός ορίζοντας των 6 μηνών από την επαναληπτική (2η) δόση μοιάζει να είναι το deadline για την 3η δόση, ωστόσο, τα στοιχεία των μελετητών από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση των εμβολίων είναι αποκαλυπτικά.

Το Reader επικοινώνησε με τον Ευάγγελο Μανωλόπουλο, Καθηγητή Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο οποίος μελετά από την πρώτη ημέρα της πανδημίας την εξέλιξη ανοσίας στη χώρα και ζήτησε την άποψή του για την ανταπόκριση των εμβολίων, σε συνδυασμό βεβαίως με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Τι ισχύει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson
Ποια εμβόλια αντέχουν έξι μήνες, ποιο εμβόλιο παρουσιάζεται πιο αυθεντικό και τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες τώρα που ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση. Τα μέχρι τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν μεν σε μεγάλο βαθμό τα όσα γνωρίζαμε εξ αρχής για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εμβολίων, ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον δεδομένο αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Εξαρχής γνωρίζαμε ότι η αποτελεσματικότητα του Johnson & Johnson είναι χαμηλότερη από των άλλων τριών που είχαμε στη χώρα μας και δεν ξεπερνούσε το 70%», εξηγεί ο κ. Μανωλόπουλος.

Οποιος έχει εμβολιαστεί με το μονοδοσικό δύο μήνες πριν, θα πρέπει να σπεύσει να εμβολιαστεί ξανά με ένα εκ των Moderna και Pfizer καταλήγει.

Τι σημαίνει αυτό; Στην ουσία το 6μηνο για το οποίο προετοιμαζόμαστε, δεν ισχύει για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με Johnson & Johnson. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα όσα γνωρίζαμε, επομένως θα πρέπει όσοι έχουν συμπληρώσει δίμηνο, να κλείσουν νέο ραντεβού για επαναληπτική δόση. Κατά τον καθηγητή Ευαγγ. Μανωλόπουλο, τα άλλα τρία εμβόλια πράγματι «αντέχουν» για 6 μήνες. «Το εμβόλιο της AstraZeneca συγκαταλέγεται μαζί με εκείνα που έχουν τεχνολογία m-Rna - Pfizer και Moderna - καθώς έχει αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 90%. Αντίστοιχα, Pfizer και Moderna έχουν αποτελεσματικότητα 90%. Επομένως, όσοι έχουν λάβει τα συγκεκριμένα εμβόλια, η αναμνηστική δόση μπορεί να περιμένει έως και έξι μήνες» τονίζει, έχοντας στα χέρια του δεδομένα από τη μέχρι «απόδοση» των εμβολίων,

Η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων
Θυμίζουμε πως οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίγκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος είχαν επισημάνει από τέλη Οκτώβρη την υψηλή αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων έναντι του κορονοϊού (mix'n'match). Οι περισσότερες σχετικές μελέτες έχουν διεξαχθεί με πρώτο σχήμα το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάποιες χώρες διακόπηκε η χορήγησή του εμβολίου της AstraZeneca με αποτέλεσμα όσοι είχαν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca να έπρεπε να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με ετερόλογο mRNA εμβόλιο. Οι πρώτες μελέτες που υποστήριξαν την σχετική αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών σχημάτων είχαν δείξει ότι η παραγωγή αντισωμάτων ήταν τουλάχιστον τόσο καλή, ή και καλύτερη, σε σύγκριση με άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό με ένα σχήμα. Με την πάροδο του χρόνου έχουν συλλεχθεί πλέον δεδομένα για την κλινική αποτελεσματικότητα των συνδυασμών, δηλαδή για το ποσοστό προστασίας από σοβαρή νόσο.

Μία τέτοια κλινική μελέτη έρχεται από τη Σουηδία όπου περίπου 100.000 λήπτες πρώτης δόσης AstraZeneca ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους με μία δόση Moderna ή Pfizer. Η μελέτη βρίσκει ότι οι λήπτες του συνδυασμού των εμβολίων είχαν αρκετά υψηλότερη προστασία (68%) για συμπτωματική λοίμωξη από τον κορονοϊό από τους λήπτες 2 δόσεων εμβολίου της AstraZeneca. Παρόμοια αποτελέσματα έρχονται και από τη Δανία όπου η αποτελεσματικότητα 1 δόσης Pfizer μετά από 1 δόση AstraZeneca αγγίζει το 88%. Το μεγάλο κέρδος από τη συνδυαστική χρήση των εμβολίων πιθανολογείται ότι θα είναι για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και κυρίως για τις ομάδες των ανοσοκατεσταλμένων όπου η ανάπτυξη επαρκούς ανοσίας είναι μία πρόκληση. Καθώς τα δεδομένα θα συνεχίσουν να συλλέγονται είναι σημαντικό να μελετηθούν τα πλεονεκτήματα από τις στρατηγικές συνδυασμού εμβολίων με σκοπό να βελτιωθεί η ανοσολογική απόκριση στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

.reader

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα