Γιατί δεν πρέπει να τρώτε τον σολομό ωμό

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε τον σολομό ωμό

Ο σολομός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε υπέροχα πιάτα. Ψητός, τηγανητός ή μαγειρεμένος, όπως και να τον απολαύσετε το σίγουρο είναι ότι θα αποκομίσετε όλα τα οφέλη του.

Σύμφωνα με το healthdigest.com ο σολομός αποτελεί μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης και περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β12, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη D. Θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στη Γη λόγω της υψηλής ποσότητας σε ωμέγα-3 λιπαρά -μόλις 100 γρ. περιέχουν 2.260 χιλιοστόγραμμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα-, ενώ παρέχει και πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου και μείωση των συμπτωμάτων ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health.

   
Ο λόγος που ο σολομός δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμός
Ενώ τα οφέλη από την κατανάλωση αυτού του ψαριού είναι άφθονα, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα όταν τρώτε σολομό που δεν έχει προετοιμαστεί σωστά, όπως για παράδειγμα στο σούσι.

Σύμφωνα με το healthdigest.com, μια μελέτη του 2017 από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο άγριος σολομός που αλιεύεται στην Αλάσκα μπορεί να μολυνθεί από ένα παράσιτο, γνωστό και ως ιαπωνικό σκουλήκι. Το Food Safety Magazine σημειώνει ότι η κατανάλωση ωμών ή μη ψημένων ψαριών όπως το σούσι, το σασίμι και το σεβίτσε αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από το παράσιτο, ενώ, επιπλέον, ο ωμός σολομός μπορεί να φιλοξενήσει άλλα επικίνδυνα παράσιτα, ιούς και βακτήρια που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε.

   
Πώς πρέπει να μαγειρεύετε το σολομό για να εξασφαλίσετε την ασφάλειά σας
Για να διασφαλίσετε ότι ο σολομός σας είναι ασφαλής για κατανάλωση όταν τον μαγειρεύετε στο σπίτι, καταψύξτε τον στους -20 βαθμούς Κελσίου για μερικές ημέρες ή μαγειρέψτε τον σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 62 βαθμών Κελσίου, αναφέρει το healthdigest.com. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφέρει ότι πρέπει να καταψύξετε τα ψάρια σας πριν τα φάτε ωμά, καθώς αυτό θα σκοτώσει μερικά παράσιτα, αλλά ο ασφαλέστερος τρόπος κατανάλωσης σολομού είναι το μαγείρεμά του.

https://www.newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα