Οι πιο κοινές παρενέργειες της τρίτης δόσης του εμβολίου

Οι πιο κοινές παρενέργειες της τρίτης δόσης του εμβολίου

Δεν είναι λίγες οι χώρες που έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν μια τρίτη, αναμνηστική όπως την λένε, δόση του εμβολίου, σε μερίδα πληθυσμού, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Έτσι, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται: Πώς θα είναι αυτή τη φορά; Θα νιώσω το ίδιο όπως με τις προηγούμενες δόσεις των εμβολίων της Pfizer, της Moderna ή της Johnson & Johnson;
Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις πιο συχνές παρενέργειες της τρίτης δόσης εμβολίου:

Ερυθρότητα και πρήξιμο
 
Οι ειδικοί εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες μιας τρίτης δόσης. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ταξινομούν συνεχώς τα δεδομένα για να αναζητήσουν μοτίβα και να εντοπίσουν νέες ή ασυνήθιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αλλά τα δεδομένα που υπέβαλε η Pfizer στο αίτημά της στις ΗΠΑ για έγκριση επείγουσας χρήσης μιας τρίτης δόσης, δείχνουν ότι οι κύριες παρενέργειες ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνες με αυτά που έχουμε δει με την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Η βασική παρενέργεια στην κλινική δοκιμή της ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης.

«Υπάρχει περίπου 5% περισσότερος πόνος στο σημείο της ένεσης, αλλά η συντριπτική πλειονότητα είναι ήπιος πόνος», δήλωσε ο Ντιν Μπλάμπεργκ, ειδικός σε παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους στο UC Davis Health.

Εάν έχετε πόνο στο χέρι, το CDC προτείνει την εφαρμογή ενός δροσερού, υγρού μαντηλιού πλύσης στην περιοχή. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε και να ασκείστε ή να κινείτε το χέρι σας.

Κόπωση
Η κόπωση ήταν η δεύτερη πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια στην αναμνηστική δόση της Pfizer- ήταν επίσης μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια για τις προηγούμενες δόσεις εμβολιασμών με mRNA.

«Είναι παρόμοια με τη δεύτερη δόση», λέει ο Μπλάμπεργκ.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι που εκδήλωσαν μεγάλη κόπωση μετά τη δεύτερη δόση, θα εμφανίσουν κάτι παρόμοιο μετά από μια τρίτη δόση ή αν θα έχουν μια πιο ήπια αντίδραση - ή το αντίστροφο.

Η πρώτη δόση των εμβολίων mRNA ουσιαστικά «συστήνει» στον οργανισμό σας τον SARS-CoV-2. Η δεύτερη δόση κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αναγνωρίσει την πρωτεΐνη αιχμή και να δημιουργήσει μια αντισωματική απάντηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονα συμπτώματα καθώς το σώμα σας κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

Σε ένα δελτίο τύπου που συνόδευε την αίτησή της για έγκριση επείγουσας χρήσης, η Pfizer δήλωσε ότι η συχνότητα των παρενεργειών ήταν ”παρόμοια ή καλύτερη από” αυτή που βίωσαν οι άνθρωποι μετά τις δεύτερες ενέσεις τους.

Πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις

Ο μυϊκός πόνος και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι από τις πιο συχνές παρενέργειες που παρουσιάζονται μετά τις αρχικές δόσεις, και αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει και πάλι με τις αναμνηστικές.
Αλλά γενικά δεν συνιστάται η λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη, η ακεταμινοφαίνη ή η ασπιρίνη πριν από τον εμβολιασμό με την ελπίδα να αποφευχθούν οι παρενέργειες, επειδή μπορεί να μειωθεί η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί έχουν πει ότι αν τύχει να πάρετε ένα από αυτά τα φάρμακα πριν από το εμβόλιο, είναι μάλλον εντάξει, με έναν ειδικό να έχει δηλώσει προηγουμένως στη HuffPost ότι η συμβουλή είναι «βαρετά συντηρητική». Απλώς μην το κάνετε, αν δεν είναι απαραίτητο.

Πυρετός ή ρίγη

Ο πυρετός και τα ρίγη είναι μια άλλη συχνή παρενέργεια των εμβολίων κατά της COVID-19 - και πιθανότατα και της αναμνηστικής δόσης.
Και πάλι, είναι λογικό αναμένετε ότι μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως μετά το εμβόλιο Johnson & Johnson ή τη δεύτερη δόση οποιουδήποτε από τα δύο εμβόλια mRNA.
«Να είστε προετοιμασμένοι. Εάν λάβετε μια τρίτη δόση, καλό είναι να μην έχετε προγραμματίσει κάτι πολύ σημαντικό την επόμενη ημέρα, όπως ένα πάρτι γενεθλίων ή μια πολύ σημαντική παρουσίαση στη δουλειά ή ένα διαγώνισμα εάν είστε φοιτητής», δήλωσε ο Μπλάμπεργκ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα