Εμβόλια mRNA: Εμφανίσατε αλλεργική αντίδραση στη πρώτη δόση; Πόσο ασφαλής είναι η δεύτερη

Εμβόλια mRNA: Εμφανίσατε αλλεργική αντίδραση στη πρώτη δόση; Πόσο ασφαλής είναι η δεύτερη

Σε μια πολυ-νοσοκομειακή ανάλυση δεδομένων από άτομα που παρουσίασαν αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση από mRNA εμβόλιο κατά της covid-19, αναφέρεται ότι όλοι όσοι έλαβαν και την δεύτερη δόση δεν εμφάνισαν επιπλοκές.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από αλλεργιολόγους στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, επισημαίνει ότι η αντίδραση στην πρώτη δόση του εμβολιασμού δεν θα πρέπει να εμποδίσει τα άτομα από το να λάβουν και την δεύτερη δόση.

Αλλεργικές αντιδράσεις και mRNA εμβόλια
Οι αλλεργικές αντιδράσεις μετά από mRNA εμβόλια έχουν αναφερθεί σε επίπεδο έως και 2%, με την αναφυλαξία – μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση σε ολόκληρο το σώμα – να εμφανίζεται σε έως 2,5 ανά 10.000 άτομα.

Για να εξετάσει εάν είναι ασφαλής η δεύτερη δόση του εμβολίου, μετά από την αλλεργική αντίδραση της πρώτης, οι ερευνητές του MGH, του Ιατρικού Κέντρου Southwestern από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και της Ιατρικής Σχολής του Yale, συνδύασαν δεδομένα από άτομα που αναζήτησαν νοσοκομειακή φροντίδα για αλλεργική αντίδραση, κατόπιν της πρώτης δόσης.

«Αυτές οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως κνησμό, κνίδωση ή τοπικό ερεθισμό» αναφέρει ο συγγραφέας Matthew S. Krantz από το Ιατρικό Κέντρο του Vanderbilt University.

Μεταξύ 189 ατόμων, 32 (17%) εμφάνισαν αναφυλαξία μετά την πρώτη δόση εμβολίου. Συνολικά, 159 άτομα (84%) έλαβαν την δεύτερη δόση.

Πόσο ασφαλής είναι η δεύτερη δόση;
Και στα 159 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των 19 που είχαν εμφανίσει αναφυλαξία, η δεύτερη δόση ήταν ανεκτή, με 32 άτομα (20%) να αναφέρουν άμεσα και δυνητικά αλλεργικά συμπτώματα συσχετιζόμενα με την δεύτερη δόση, που ήταν αυτοπεριοριζόμενα, ήπια ή και υποχώρησαν με την χορήγηση αντισταμινικών.

Τα ευρήματα της μελέτης επισημαίνουν ότι είναι ασφαλής για τα περισσότερα άτομα η δεύτερη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης δρ. Aleena Banerji, κλινική διευθύντρια της Μονάδας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο MGH.

vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα