11 τροφές για να μειώσουμε τη χοληστερόλη

11 τροφές για να μειώσουμε τη χοληστερόλη

Όταν η τιμή της κακής LDL χοληστερόλης είναι αυξημένη, αυτόματα βρισκόμαστε σε αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από επιπλοκές - όπως εγκεφαλικό. Τα καλά νέα είναι ότι η χοληστερόλη μας μπορεί να ελεγχθεί μέσω της διατροφής μας, φροντίζοντας να αποφεύγουμε τροφές που την αυξάνουν και να εστιάζουμε σε τροφές που μειώνουν την τιμή της.

Οι πιο επικίνδυνες τροφές από αυτή την άποψη, που καλό είναι να αποφεύγουμε, είναι τα κορεσμένα λιπαρά. Το πολύ λιπαρό κόκκινο κρέας και τα τηγανιτά, για παράδειγμα, είναι απαγορευτικά για ένα άτομο με αυξημένη χοληστερόλη. Στον αντίποδα, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και υγιεινά, ακόρεστα λιπαρά, όχι μόνο ρίχνουν την LDL χοληστερόλη, αλλά αυξάνουν και την τιμή της "καλής" HDL χοληστερόλης.

Αυτές είναι 11 τροφές που θα μας βοηθήσουν πολύ:

Βρώμη: Είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών, προσφέρουν ενέργεια για πολλή ώρα και αποτελούν μια από τις πιο υγιεινές επιλογές για πρωινό.

Λευκά φασόλια: Περιέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά φυτικών ινών σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φασόλι, καθώς και γερές ποσότητες πρωτεΐνης. Προτιμήστε να τα μαγειρεύετε μόνοι σας, καθώς τα προμαγειρεμένα περιέχουν είτε πολλή ζάχαρη, είτε πολύ αλάτι ως συντηρητικό.

Αβοκάντο: Είναι από τις καλύτερες τροφές για τη χοληστερόλη μας, καθώς περιέχει φυτικές ίνες και μπόλικα μονοακόρεστα λιπαρά. Οι θερμίδες του είναι σχετικά πολλές, αλλά προσφέρει και ανάλογες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

Μελιτζάνα: Κι όμως, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. Επίσης, μπορούμε να την απολαύσουμε χωρίς να την τηγανίσουμε. Κόψτε την σε φέτες και ψήστε την στο γκριλ με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο ή φτιάξτε ένα μπολ μπάμπα γκανούς.

Καρότα: Πέραν του ότι είναι εξαιρετική πηγή πολλών απαραίτητων βιταμινών, όταν τα τρώμε ωμά, περιέχουν και μια πολύ γερή δόση φυτικών ινών.

Αμύγδαλα: Περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, καθώς και μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Όσον αφορά τα πολυακόρεστα λιπαρά, ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς είναι τα καρύδια.

Ακτινίδιο: Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, καθώς και αντιοξειδωτικών, με πολύ χαμηλές θερμίδες.

Μούρα: Μιλώντας για χαμηλές θερμίδες, τα μούρα (ειδικά όσα έχουν πολλά μικρά σποράκια) περιέχουν τεράστιες ποσότητες ινών σε σχέση με το μέγεθός τους. Τα βατόμουρα και τα σμέουρα είναι τα πιο υγιεινά.

Κουνουπίδι: Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και έχει πολύ περισσότερες χρήσεις στην κουζίνα απ' όσες φανταζόμαστε. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Σόγια: Τα φασόλια σόγιας (ενταμάμε) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Η επίδρασή τους στη χοληστερόλη είναι μικρότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα αυτής της λίστας, αλλά είναι πολύ υγιεινή εναλλακτική του κόκκινου κρέατος, αν πρέπει να το περιορίσετε.

Σολομός: Περιέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-3, αλλά προσφέρει και σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης. Ο τόνος και οι σαρδέλες είναι εξίσου καλές επιλογές.

https://www.iatronet.gr