Γιατί πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα; Τι προτείνουν οι επιστήμονες;

Γιατί πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα; Τι προτείνουν οι επιστήμονες;

Στην αρχή της πανδημίας μας είχαν πει να μην φορέσουμε μάσκα, στη συνέχεια να φοράμε μια μάσκα και τώρα να φορέσουμε δύο μάσκες.
Καμπανάκι για την αποτελεσματικότητα της μονής μάσκας κρούουν οι ειδικοί και συμβουλεύουν τους πολίτες να αναβαθμίσουν τις απλές υφασμάτινες μάσκες που αποτελούσαν ασπίδα στη διάρκεια της πανδημίας.

Η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει εύκολα φορώντας απλά μια δεύτερη μάσκα πάνω από την πρώτη ή ακόμα καλύτερα βάζοντας μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική.
Στη διπλή μάσκα, που είδαμε να φορά πρόσφατα και ο καθηγητής Σωτήρης Τσίοδρας τοποθετείται ως εξής: από μέσα η χειρουργική και απ’ έξω μια υφασμάτινη.

Νέες οδηγίες για την χρήση μάσκας αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες μέρες όπως έγινε γνωστό κατά την χτεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Στις αλλαγές αυτές αναφέρθηκε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ.

Εκανε αναφορά στην χρήση μάσκας λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα
Αναφερόμενος στις υφασμάτινες μάσκες είπε που πρέπει να τοποθετούνται καλά στο πρόσωπο, να είναι τριπλής στρώσης και να μην μπαίνει αέρας από το πλάι.

Όσον αφορά τη χρήση διπλής μάσκας τόνισε ότι συζητείται η χρήση της σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού, σε κλειστούς χώρους όπου η πιθανότητα μετάδοσης είναι αυξημένη.

«Αυτό προσφέρει μια επιπλέον 10 περίπου 15% προστασία όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε κλειστούς χώρους», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Στο ερώτημα εάν θα γίνει η υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ο καθηγητής απάντησε ότι πρώτα θα γίνει η σχετική συζήτηση και μετά θα προκύψουν οι αναβαθμισμένες οδηγίες, ανάλογα με την περίπτωση και την πιθανότητα έκθεσης στον ιό.

Οι ψυχολόγοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι οι αρχές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αντιδράσεις καθώς αρχίζουν να αλλάζουν τις οδηγίες για τη μάσκα. Όταν οι άνθρωποι βιώνουν μία κρίση μπερδεύονται και συχνά εμμένουν στις συνήθειες τους.

Όπως δηλώνει και ο καθηγητής κοινωνικής και συμπεριφορικής υγείας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Ντέιβιντ ΄Αμπραμς θα πρέπει οι αξιωματούχοι να δείξουν υπομονή εάν ο κόσμος δεν αλλάξει αμέσως τη συμπεριφορά του καθώς όταν λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα έχει την τάση να ακολουθεί αυτό που τον κάνει να αισθάνεται πιο άνετα.



Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα