Τρία τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας – Θα εκπλαγείτε

Τρία τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας – Θα εκπλαγείτε

Συγκεκριμένα τρόφιμα, ανάμεσά τους το αρνάκι, αλλά και το κόκκινο κρασί, φαίνεται πως συμβάλλουν στη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας κατά το γήρας και μπορούν να αποσοβήσουν έτσι τον κίνδυνο άνοιας, ισχυρίζονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συνδέει συγκεκριμένες τροφές με την πνευματική ικανότητα στην τρίτη ηλικία.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Alzheimer’s Disease, πέραν του κόκκινου κρασιού που, καθώς φαίνεται δεν συνδέεται μόνο με την καλή καρδιαγγειακή υγεία, απέδωσαν ευεργετικές ιδιότητες για την εγκεφαλική λειτουργία στο αρνί και τα τυριά.

Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία 1.787 ενηλίκων 46-77 ετών κατά την ολοκλήρωση της μελέτης, από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, μια σημαντικά μεγάλη βάση βιοϊατρικών δεδομένων περισσότερων από μισό εκατομμύριο Βρετανών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα τεστ ρευστής νοημοσύνης -η νοημοσύνη που αφορά τις κεκτημένες γνώσεις και τη χρήση τους, όχι την απόκτηση νέων πληροφοριών- μέσα από αυθόρμητες απαντήσεις σε ερωτήσεις στον υπολογιστή.  Τα τεστ πραγματοποιήθηκαν στην έναρξη της μελέτης (2006-2010) και σε δύο ακόμα φάσεις follow-up παρακολούθησης (2012-2013, 2015-2016).

Οι συμμετέχοντες απάντησαν συμπληρωματικά σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατανάλωση αλκοόλ και συγκεκριμένα για: ...

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα