Kαμπανάκι από τους λοιμωξιολόγους για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Ποια μέρα μεταδίδεται περισσότερο

Kαμπανάκι από τους λοιμωξιολόγους για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Ποια μέρα μεταδίδεται περισσότερο

Τι αποκάλυψε για τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού ο καθηγητής Τσακρής. Καμπανάκιαπό τους λοιμωξιολόγους για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα. 

Η μεταδοτικότητα της Covid-19 είναι αυξημένη λίγο πριν εκδηλώσει κάποιος τα συμπτώματα ή την πρώτη μέρα των συμπτωμάτων, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Τσακρής, ερωτηθείς πότε μεταδίδεται περισσότερο ο κορονοϊός

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία, αμέσως με τα συμπτώματα που θα νιώσουμε -ας μην είναι Covid-19- να το συνειδητοποιήσουμε και να μείνουμε στο σπίτι απομονωμένοι», προσέθεσε ο καθηγητής μικροβιολογίας.

«Είμαστε σε μια αναζωπύρωση του δεύτερου επιδημικού κύματος. Αυτό δείχνουν τα περιστατικά. Είναι και σημαντικά αυξημένοι οι διασωληνωμένοι και αν βάλουμε και αυτούς που έχουν πεθάνει ενώ ήταν διασωληνωμένοι, ο αριθμός δυστυχώς μεγαλώνει», τόνισε και συνέχισε:

«Βέβαια, τα μέτρα που ελήφθησαν οριζόντια και σε τοπικό επίπεδο, βοήθησαν αρκετά και ο κόσμος συμμορφώνεται σε μεγάλο ποσοστό. Ο χειμώνας όμως θα είναι δύσκολος και θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, γιατί ο κορονοϊός θα προστεθεί στις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης, είπε ότι καλό είναι να γίνουν πιο εκτεταμένοι εμβολιασμοί και συμπλήρωσε πως οι γιατροί ξέρουν καλύτερα τον ιό σήμερα από ότι στις αρχές της πανδημίας.

Βατόπουλος: Τα 3 στοιχεία που δείχνουν ότι «έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει»

Εν τω μεταξύ, τα τρία στοιχεία που δείχνουν πως ο κορονοϊός είναι «πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει» στη χώρα μας, ανέφερε ο επίσης καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. 

«Πρώτον, ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον, έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές. Αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει», προειδοποίησε, μιλώντας και αυτός στον ΣΚΑΪ.

Το πρώτο «στοίχημα» για τον περιορισμό της Covid-19, υπογράμμισε, είναι η μεταφορά κρουσμάτων από νέους στους μεγαλύτερους - ελπίζω να μην τη δούμε. Το δεύτερο «στοίχημα» είναι τα δευτερογενή κρούσματα. «Είναι μεγάλη διάφορα σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα. Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα. Είναι σημαντικό να δούμε ποσά δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή. Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, άρα είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει», επεσήμανε. 

Τόνισε, δε, πως «ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά, το στοίχημα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, λιγότερο σοβαρά και να μην έχουμε μεγάλες συρροές». «Δεν υπάρχει απάντηση στο ποτέ θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά η φάση 3 των εμβολίων», ξεκαθάρισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου θα βολέψει, καθόσον θα έχουν οργανωθεί λίγο τα πράγματα, θα έχει γίνει  επιστροφή από τις διακοπές και σχετική απομόνωση των παιδιών και των νέων από διακοπές.  

Σύψας: Η λάθος χρήση της μάσκας μπορεί να αυξήσει τη διασπορά 

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο OPEN, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων, καθώς και στον τρόπο που θα λειτουργήσουν. 

Σχετικά με τη χρήση μάσκας από τα παιδιά, τόνισε πως εάν αυτή γίνει με λάθος τρόπο, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού. 

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η αρμόδια επιτροπή εισηγήθηκε τη χρήση της από τους μικρούς μαθητές, αφενός γιατί ειδικά οι μαθητές του Δημοτικού έχει βρεθεί πως είναι η ασφαλέστερη ηλικιακή ομάδα ως προς την πανδημία και αφετέρου τα παιδιά μαθαίνουν από τους δασκάλους και «μιμούνται» τα άλλα παιδιά γύρω τους, επομένως η χρήση μάσκας θα γίνει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα