Στυτική δυσλειτουργία: Τέσσερις σοβαρές παθήσεις που την προκαλούν

Στυτική δυσλειτουργία: Τέσσερις σοβαρές παθήσεις που την προκαλούν

H στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απλώς εμπόδιο για την ευχαρίστηση. Μπορεί να αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για σημαντικά προβλήματα υγείας όπως εξηγούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ενημερωθείτε

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνδρες μετά τα 50 έτη τους, ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Κάποιες εκτιμήσεις έχουν δείξει πως ένα ποσοστό ανάμεσα σε 50% και 70% των ανδρών ηλικίας 50 έως 70 ετών, υποφέρουν από μια ήπια μορφή του προβλήματος.

Για τη διάγνωση της δυσλειτουργίας, θα πρέπει κανείς να συμβουλευτεί τον γιατρό του, κυρίως όταν τα συμπτώματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση ή συχνότητα (π.χ. μειωμένη ή σύντομη στύση).

Η ιατρική γνωμάτευση κρίνεται σημαντική για έναν επιπλέον σημαντικό λόγο: πέρα από την εκτίμηση της κατάστασης, ο γιατρός μπορεί να ελέγξει για την παρουσία άλλων σοβαρών παθήσεων, οι οποίες πιθανώς ευθύνονται για τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Ενδεικτικά:

  • Καρδιαγγειακή νόσος: Η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται συχνά σε δυσλειτουργικά αιμοφόρα αγγεία που δεν διοχετεύουν αρκετό αίμα στο πέος για να προκληθεί η στύση. «Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να υποδηλώνει πως κάτι επιβαρύνει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, πιθανώς υπέρταση ή αθηροσκλήρυνση», εξηγεί ο ο Δρ Marc Garnick, καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας και Ουρολογικού Καρκίνου στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
  • Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που ευθύνονται για την πρόκληση και διατήρηση της στύσης. Οι άνδρες με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία σε νεότερη ηλικία σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς την πάθηση.
  • Προβλήματα στον προστάτη: Άνδρες με αυξημένου μεγέθους προστάτη εξαιτίας καλοήθους υπερπλασίας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Από την άλλη μεριά είναι σπάνιες οι πιθανότητες η στυτική δυσλειτουργία να συνδέεται με καρκίνο του προστάτη.
  • Ψυχολογικά προβλήματα: Ψυχολογικά και συναισθηματικά ζητήματα, όπως το άγχος, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη, μπορούν να βλάψουν τη στύση. Μια ιατρική διάγνωση και καθοδήγηση μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση της κατάλληλης συμβουλευτικής μεθόδου, άλλης θεραπείας ή αγωγής, εφόσον απαιτείται.

Πηγή: ygeiamou


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα